Rechtspraak: val ‘onderweg’ naar thuiswerkplek wordt beschouwd als arbeidsongeval
Door de coronacrisis kreeg het begrip 'pendelen' een andere betekenis. Dat ondervond onlangs een Duitse telewerker.
Vroeger nam je de trein of stond je urenlang in de file, tegenwoordig wandel je van je bed naar je bureau. Telewerken is het nieuwe normaal geworden, maar tijdens deze verplaatsing kunnen er ongevallen voorvallen.
Duitse case
Het slachtoffer verplaatste zich van zijn bed rechtstreeks naar het bureau dat één verdiep lager lag. De Duitser viel hierbij van de wenteltrap en brak een ruggenwervel. Zijn vrouw vond hem uiteindelijk bewusteloos op de grond. Dit ongeval dateert van november 2018. Het werd aanvankelijk niet erkend als arbeidsongeval door de verzekeraar. De man ving ook bot bij de rechtbank, omdat deze oordeelde dat reizen binnen de eigen woning in de regel niet gedekt wordt door de ongevallenverzekering.
In beroep oordeelde het ‘Bundessozialgericht’, de hoogste arbeidsrechtelijke instantie in Duitsland, dat dit als een arbeidsongeval geldt. Het slachtoffer moet in principe alle onkosten van de gevolgen vergoed krijgen.
Dit traject wordt aanzien als het verzekerde woon-werk verkeer. Een belangrijk element [1] in het vonnis van de rechter was bovendien dat de Duitser nog niet ontbeten had. Had hij dat wel gedaan, dan zou het ongeluk mogelijk niet als arbeidsongeval worden bestempeld. Doorslaggevend was de “neiging tot handelen” in de richting van de beroepsactiviteit. De rechter onderstreept dat het voor de verzekering niet mag uitmaken of een werknemer zijn werkzaamheden op kantoor uitvoert of daarbuiten.
Maakt een Belgische rechter mogelijks dezelfde beoordeling?
Stel ik verstuik mijn enkel onderweg naar mijn bureau in de kamer ernaast? “Dat is inderdaad een arbeidsongeval”, stelt professor arbeidsrecht aan de UGent Alexander De Becker meteen gerust.
“Stel dat je met de trein gaat werken en bij het lopen naar de trein sla je je voet om. Dan is dat een arbeidsongeval want je bent aan het lopen om de trein te halen die je naar het werk brengt.”
Maar net zoals in Duitsland geldt het enkel voor woon-werkverplaatsingen. “Als je onderweg nog even langs de apotheker passeert en tussen je huis en de apotheek je voet verstuikt, is het geen arbeidsongeval. Verstuik je onderweg van de apotheek naar het station je voet, dan is het weer wel een arbeidsongeval.”
De telewerkplaats wordt beschouwd als je werkplaats, ook als het om je huis gaat. Of je voorheen nog nooit had getelewerkt maakt niets uit. “Vroeger was telewerken een afspraak tussen de werkgever en de werknemer, maar nu is het een verplichting die wordt opgelegd of toch minstens zeer sterk wordt aangeraden door de overheid.” De arbeidsongevallenverzekeraar dient tussen te komen.
[1] Dit is geen lichtzinnig detail. In Duitsland kan een arbeidsongeval alleen gebeuren tijdens de eerste reis naar je werk. Als de man dus gevallen was op weg naar de keuken, was het geen arbeidsongeval geweest.
Bron: vrtnieuws