Eén op vijf arbeidsongevallen wordt veroorzaakt door een valpartij in Frankrijk.
Nieuwe statistieken uit een rapport van de Franse ziektekostenverzekering.
Elk jaar worden gemiddeld 126.000 arbeidsongevallen als gevolg van een val vergoed. Valpartijen vormen een belangrijke groep en leiden gemiddeld tot ernstiger letsels dan andere soorten arbeidsongevallen. Dit blijkt uit het rapport 'Enjeux & actions' van de Franse ziektekostenverzekering. Het beschrijft in detail de frequentie, oorzaken, gevolgen en kost van valpartijen op het werk.
Statistieken
De top drie van oorzaken van arbeidsongevallen is als volgt:
- 50%: manueel hanteren van lasten;
- 20%: valpartijen (vanop hoogte met een ladder/krukje, op de begane grond en in trappenhal);
- 10%: werken met gereedschappen en machines.
Vallen op hoogte is de tweede belangrijkste oorzaak van overlijden op het werk in Frankrijk (na risico's op de weg). In 2019 zijn 95 mensen overleden ten gevolge van een val:
- 2/3 door een val vanop hoogte
- de rest viel op de begane grond.
- sterfgevallen door vallen van de trap kwamen marginaal voor.
Valpartijen maken de derde grootste oorzaak uit van blijvende invaliditeit en werkverlet (29%). Valpartijen vanop hoogte en op gelijke hoogte leiden over het algemeen tot een langere arbeidsongeschiktheid gemiddeld meer dan 70 dagen.
Maar hoogte is niet de enige risicofactor, en ook niet de enige ernstige. Vallen op de begane grond is namelijk de op één na meest voorkomende oorzaak van arbeidsongevallen.
Bijna zes op de tien valongevallen (58%) gebeuren op de begane grond. Bij de helft daarvan ligt de staat van de ondergrond aan de basis: gebreken zoals gaten, opstaande randen of gladde oppervlakken, maar ook obstakels zoals het snoer van een apparaat.
Welke sectoren?
Valpartijen op het werk treffen alle sectoren, maar sommige zijn sterker vertegenwoordigd:
- Valpartijen op gelijke hoogte: de zorgsector (14%), uitzendarbeid (6%), de retailsector (5%) en de horeca (5%).
- Valpartijen vanop hoogte: transportsector (11%), bouwsector (10%), uitzendarbeid (8%), sector van de afwerkingswerken (7%) en elektriciteit en loodgieterij (6%).
In de bouwsector is vallen van hoogte relatief belangrijker (45%). 20% van de gevallen betreft een val van een ladder of een trapladder. Ten slotte vinden bijna twee op de tien valpartijen (18%) plaats op trappen. Werknemers in de sectoren huishoudelijke hulp, schoonmaak en catering zijn bijzonder kwetsbaar.
Medewerkers van 40 jaar of ouder lopen een verhoogd risico voor alle types van valpartijen. Door de grote tewerkstelling van vrouwen in de zorgsector lopen ze een groter risico op een valpartij op gelijke hoogte.
De vergoedingskosten
Volgens de gegevens van de Franse ziektekostenverzekering, bedragen de jaarlijkse uitgaven voor schadeloosstelling van slachtoffers meer dan 1,1 miljard euro. Valpartijen zijn verantwoordelijk voor 20% van de arbeidsongevallen, maar veroorzaken 25% voor gezondheidszorg en tegemoetkomingen. De gemiddelde kosten van arbeidsongeschiktheid als gevolg van een val bedragen 3.700 euro. Dat is een derde meer dan de gemiddelde kost voor alle andere arbeidsongevallen.
Preventiemaatregelen
De Franse ziektekostenverzekering neemt verschillende sectorale maatregelen om bedrijven te ondersteunen in hun preventiebeleid rond valpartijen. Er worden ook adviezen en instrumenten aangeboden via het INRS, het Rijksinstituut voor Onderzoek en Veiligheid.
Meer info: rapport 'Enjeux & actions' (Franstalig)
Lees ook
24/04/20
Zullen bedrijven in niet-essentiële sectoren vanaf 4 mei as. opnieuw mogen opstarten?
28/02/20
Welzijn op het werk in het Verenigd Koninkrijk
21/11/20
Beleef op 26 november om 14 uur de avant-première van Whealthy Workplaces via Facebook Live
04/09/20