10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

 07/10/24

Nieuws

 Psychosociale risico's

Tijdens de week van één tot tien oktober wordt elk jaar de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid georganiseerd. In ons leven maakt men allemaal tegenslagen mee en kan men moeilijke emoties ervaren. Hiermee om kunnen gaan, is dus belangrijk om te leren. Om de twee jaar wordt er een nieuw jaarthema gekozen en dat van 2024-2025 is ‘omgaan met moeilijke periodes’. En veerkracht helpt hierbij.

Om de veerkracht van mensen te versterken, wordt er tijdens deze tiendaagse samen op zoek gegaan naar persoonlijke manieren om ruimte te creëren voor onszelf en voor anderen en hoe we anderen hierin kunnen ondersteunen. Op die manier kunnen mensen veerkrachtiger in het leven staan, waarbij ze emoties kunnen doorvoelen, tegenslagen kunnen verwerken en moeilijke momenten een plaats kunnen geven. Het is belangrijk om dit in de kijker te plaatsen omdat praten een deel van de oplossing is en er wordt nog steeds veel gezwegen. Het is dus essentieel om te blijven inzetten op verbinden en sociale cohesie zodat mensen meer worden ondersteund door een goed opvangnet.

Tijdens deze tiendaagse kan en mag veel, van workshops en infosessies tot een babbelstoel of een luisterlijn. Het is voornamelijk belangrijk dat de acties aanzetten om stil te staan bij de eigen geestelijke gezondheid en die van anderen. Tal van organisaties organiseren acties onder de noemer ‘Samen veerkrachtig’.

Wenst u aan uw veerkracht te werken? Op de website van ‘Samen veerkrachtig’ zijn verschillende activiteiten terug te vinden. Er kan ook promotiemateriaal, zoals affiches, raamstickers, … worden gedownload of besteld.

In onze databank kan je ook heel wat info terugvinden over psychosociale risico’s.

Bronnen:

  • Samen veerkrachtig
  • Eerstelijnszone BraViO (Vlaanderen)
10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.