Bedrijven willen echt verder met het hybride werken
Al moeten ze daar wel voor je contract aanpassen.
Bij Proximus is het duidelijk niet de bedoeling dat het volledige personeelsbestand straks fulltime op kantoor aan de slag is. Hun ‘back to work -protocol’ is af. Dat houdt in dat werknemers drie dagen van thuis kunnen werken en twee dagen per week naar kantoor komen. Maar telkens met de focus op meetings en brainstorms en altijd in overleg met hun chef.
“Ook KMO’s doen mee”, zegt Miet Vanhegen, juridisch expert bij HR-dienstverlener Acerta. “We zien daar een gemengd beeld: sommigen zullen liever iedereen fulltime terugzien, andere bedrijven beseffen dat werknemers hier ook nood aan hebben en zorgen voor een kader.”
De plannen liggen klaar, maar de werkgevers wachten nog op het Overlegcomité van volgende week.
Nieuw contract
De kans bestaat dat straks tienduizenden contracten aangepast moeten worden en dat ook jij een addendum aan je arbeidscontract moet ondertekenen.
“Sommige bedrijven hebben helemaal geen spelregels rond telewerk”, zegt Vanhegen. Die regels zijn er door corona tijdelijk gekomen, maar die algemene regelgeving loopt eind december af (cao 149) [1]. Blijft telewerk op de één of andere manier bestaan in uw bedrijf, dan zullen daar ook nieuwe regels over afgesproken worden.
Hoeveel de thuiswerkvergoeding bedraagt, bijvoorbeeld. Of dat je als werknemer kan thuiswerken, maar op bepaalde momenten wel bereikbaar moet zijn. Ook bepalingen rond het gebruik van een laptop – dat je huisgenoten niet zomaar werkgegevens op je pc kunnen bekijken, bijvoorbeeld – kunnen vastgelegd worden.
[1] Op 26 januari 2021 sloot de Nationale Arbeidsraad (NAR) een nieuwe cao voor deze 'opgelegde' vorm van coronatelewerk. De cao is enkel van toepassing in ondernemingen die op 1 januari 2021 nog geen eigen regeling hadden uitgewerkt voor telethuiswerk. Deze cao is niet van toepassing op bestaande akkoorden in ondernemingen, waaraan sociaal overleg is voorafgegaan.
Bron: Nieuwsblad
Meer info vind je op INNIwise, o.a.:
- Telewerken, het nieuwe normaal? (wegwijs in de materie);
- Structureel versus occasioneel telewerk (wettelijk kader);
- Telewerk in de privésector (arbeidsrecht en kostenstructuur);
- Thuiswerk in ergonomische omstandigheden;
- Webinars over ergonomische oefeningen.