Cijfers tijdelijke werkloosheid dalen, maar thuiswerk blijft populair in Belgische bedrijven
De federale COVID-19-lockdownmaatregelen van de voorbije maanden zorgden enerzijds voor een exponentiële toename van (verplicht) thuiswerk bij werknemers, en anderzijds – waar thuiswerk niet mogelijk was – voor een forse stijging van tijdelijk werkloze arbeidskrachten.
Begin mei werden de strenge maatregelen afgebouwd voor het bedrijfsleven, waardoor heel wat ondernemingen opnieuw konden opstarten. Sindsdien is de economische activiteit in de meeste sectoren langzaam maar zeker op kruissnelheid gekomen. Ondanks deze versoepeling blijkt echter dat thuiswerk de norm blijft bij heel wat bedienden. De cijfers van tijdelijke werkloosheid nemen wel een forse duik.
Uit een recente analyse van de externe preventiedienst Attentia blijkt dat in april 1 op 3 arbeiders (33,77%) tijdelijk werkloos was. Eind mei was dit gedaald tot 14,68%. Bij bedienden evolueerde het percentage van 21% (april) naar 12,94% (eind mei).
Op het vlak van thuiswerk stelt Attentia slechts een lichte daling vast, van >12% in april naar 10,33% eind mei. Telewerk blijft dus de norm en is vooral populair bij bedienden en directie- en kaderleden. Volgens Edelhart Kempeneers, medisch directeur en arbeidsarts bij Attentia, zijn beschermingsmaatregelen de belangrijkste reden waarom thuiswerk in veel bedrijven populair zal blijven. Heel wat werkgevers opteren voor een alternerend systeem – in kleine groepjes of ‘bubbels’ – om werknemers naar de werkvloer terug te laten keren. In productieomgevingen zijn grote inspanningen geleverd om medewerkers veilig te ontvangen.
Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat de helft van COVID-19-besmettingen wellicht op het werk gebeurd zijn. Het naleven van de gekende arbeidshygiënische regels is en blijft dus een must. Daarnaast kan het gebruik van een device voor contact tracing (zoals de app Savitas van het bedrijf Esoptra) of voor physical distancing (zoals de wearable SafeDistance van de startup Lopos) nuttig zijn om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt op het werk.
Structureel thuiswerk wordt wellicht een blijver in vele bedrijven. Specialisten hameren er bij werkgevers op dat ze voldoende aandacht besteden aan de ergonomische en psychosociale aspecten. Investeer voldoende in degelijk kantoormateriaal voor werknemers, en zorg er ook voor dat sociale contacten op de werkvloer niet uitdoven. Dit houdt medewerkers fysiek en mentaal gezond, wat een win-winsituatie voor werkgever én werknemer oplevert.
INNI redactie
Lees ook
17/07/20
Texaanse grafiek: 37 dagdagelijks activiteiten ingeschaald op risico op besmetting met COVID-19
28/04/21
INFOGRAPHIC: Wat als ik besmet raak?
12/05/21
‘Re-entry anxiety’: versoepelingen volgen elkaar op, maar wat als je huivert bij de gedachte aan sociaal contact?
06/04/22