COVID-19: blijf mentaal gezond en bescherm zo uw immuniteit
De coronapandemie heeft al maandenlang een grote impact op ons fysieke en mentale welzijn.
Naast de voortdurende dreiging van een mogelijke virusbesmetting en bijhorende gezondheidsproblemen zien specialisten ook steeds hogere cijfers op het vlak van stress- en angstgevoelens en mentale problemen. Die verontrustende trend heeft een negatieve impact op onze immuniteit. Hoe kunnen we erover waken (zowel individueel als op bedrijfsniveau) dat onze gezondheid – en dus onze immuniteit – in topvorm blijft?
Lichamelijke gezondheid zwaar onder druk
In 80% van de COVID-19-besmettingen is de impact op de gezondheid mild. Maar het virus treft niet iedereen op dezelfde manier. Oudere personen en personen met ernstige aandoeningen (zoals hart- en vaatziekten, ernstige long- en nierziekten, diabetes, immunosuppressieve aandoeningen of een actieve kwaadaardige ziekte) lopen een aanzienlijk hoger risico om een zware infectie op te lopen.
Naast deze risico’s hebben de coronacrisis en bijhorende (lockdown)maatregelen jammer genoeg ook een negatieve impact op de drie belangrijke pijlers van onze lichamelijke gezondheid: 35% van de Belgen (ouder dan 18) geeft aan minder te bewegen. Maar liefst 72% bevestigt slaapproblemen te hebben. Ook is een stijgende trend van eetstoornissen zeer verontrustend.
Ook negatieve gevolgen voor onze mentale gezondheid
De pandemie heeft ook een grote psychologische impact. De combinatie van stress- en angstgevoelens (met name de angst om ziek te worden of te overlijden, ook wat naasten betreft) en beperkingen door overheidsmaatregelen zijn voor heel wat mensen een zware psychische last. Als gevolg hiervan stellen specialisten een grotere eenzaamheid vast, een stijgend aantal depressies, een hoger alcohol- en drugsgebruik en agressief of suïcidaal gedrag.
Omdat stress ons immuunsysteem ondermijnt en op langere termijn resulteert in een algemene vermoeidheid, zijn de gevolgen voor onze mentale gezondheid dan ook groot.
Grote impact op sociale gezondheid
Omdat ons sociale leven het voorbije jaar noodgedwongen op slot ging, vrezen specialisten dat dit blijvende sporen zal nalaten in het leven van vele mensen. Geen – of nauwelijks – contact met vrienden en familie, samen met het feit dat andere mensen een bedreiging kunnen vormen voor onze eigen gezondheid, dreigt blijvende wonden te slaan op het vlak van onze sociale gezondheid. Hierbij rijst de vraag wanneer het sociale leven opnieuw zal kunnen opstarten en of we met familie, vrienden, kennissen en collega’s opnieuw zorgeloos zullen kunnen afspreken zoals in het precoronatijdperk.
De moed erin houden verhoogt onze immuniteit
In deze lastige tijden is het cruciaal om in topconditie te blijven, zowel fysiek, mentaal als sociaal. Hierdoor creëren we goede omstandigheden voor een sterkere immuniteit tegen mogelijke infecties.
Op fysiek vlak moet u volop investeren in drie pijlers: gezonde voeding, een flinke portie beweging en voldoende slaap. Zo zorgt u ervoor dat u voldoende weerstand behoudt en opbouwt in de strijd tegen infecties die veroorzaakt worden door virussen, bacteriën of parasieten.
Mentaal is het essentieel dat u een (veilige) manier vindt voor ontspanning. Ga voor activiteiten die een goed gevoel geven, zoals een flinke boswandeling met uw knuffelcontact of gezin, het helpen van hulpbehoevende mensen die minder mobiel zijn of de inzet voor positieve maatschappelijke projecten. Die focus op eenvoudige activiteiten zorgt voor een positieve insteek en dringt negatieve gevoelens – zoals angst, woede en verdriet – naar de achtergrond.
En ook belangrijk: het respecteren van de huidige afstandsregels hoeft geen synoniem te zijn met sociaal isolement! Via virtuele communicatiemiddelen blijft het mogelijk om op een veilige manier vrienden of familie te zien. Bovendien ontstaan er tal van interessante online kunst- en culturele initiatieven die u vanuit uw eigen woonkamer kunt bijwonen. Maak hier gretig gebruik van, als tegengif tegen de huidige coronastress.
Bron: https://www.cohezio.be/nl/waak-over-je-mentale-gezondheid-om-je-immuniteit-te-beschermen