De impact van een half jaar coronamaatregelen op onze mentale gezondheid
Een half jaar geleden ging het sociale leven in ons land op slot. Op 14 maart 2020 voerde de federale regering strenge lockdownmaatregelen in om de spreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Enkel essentiële verplaatsingen waren toegestaan, lessen op school werden opgeschort en handelszaken moesten in het weekend de deuren sluiten.
Het gevolg van deze ingrijpende maatregelen was dat sociaal contact schaars werd. Wetenschappers stelden zich de vraag wat de gevolgen hiervan zouden zijn voor het psychisch welzijn. Door de strenge maar duidelijke overheidsmaatregelen in de beginfase, gecombineerd met een massale solidariteit voor onder andere de zorgsector, leken die gevolgen in eerste instantie best mee te vallen. Het gemeenschappelijke doel om samen door deze gezondheidscrisis te komen, zorgde voor veerkracht bij veel mensen.
Volgens onderzoekers zijn er bijvoorbeeld niet méér opnames geweest in de psychiatrische ziekenhuizen. De lockdownmaatregelen hadden ongetwijfeld een effect op het aantal opnames, maar dit was minder dramatisch dan eerst gevreesd werd.
Na zes maanden – met ups en downs in de besmettingscurves en niet altijd even duidelijk gecommuniceerde versoepelingen of nieuwe maatregelen – is van die veerkracht geen sprake meer. Langzaam maar zeker zien we de langetermijneffecten van de aanslepende gezondheidscrisis. De slecht presterende economie zorgt bij heel wat mensen voor stress en angst om hun job te verliezen. Het toegenomen telewerk biedt nieuwe professionele kansen, maar doet ook sociale isolatie en eenzaamheid toenemen. En door een ongezonde werk-privébalans (denk maar aan de opvang van de kinderen tijdens de werkuren) staan ook heel wat relaties onder druk, met o.a. meer geweld en echtscheidingen tot gevolg.
Elke factor afzonderlijk kan al voor mentale problemen zorgen. Een optelsom van meerdere factoren is sowieso een recept voor psychische klachten. Hoe kun je – met respect voor de coronamaatregelen – deze klachten voorkomen?
Enkele tips voor extra mentale veerkracht
- Zoek voldoende contact op met familie, vrienden, kennissen en collega’s
- Luister naar elkaar en maak bedreigende factoren voor mentaal welzijn bespreekbaar
- Help mensen die zich niet goed voelen en die de neiging hebben om zich terug te trekken: betrek hen bij coronaproof georganiseerde activiteiten, zodat ze via contact met anderen hun geestelijk welzijn kunnen opkrikken
- Besteed voldoende aandacht voor bewegen en (intensiever) sporten, omdat dit een effectieve remedie kan zijn tegen mogelijke angststoornissen en depressieve gevoelens
- Let op een gezond voedingspatroon: vermijd emotie-eten of langdurig diëten. Een ongezond patroon kan immers samengaan met depressie, waarbij het eten van comfortfood geen aantoonbaar stressreducerend effect blijkt te hebben.
- Maak werk van een gezonde slaaphygiëne, want slapeloosheid kan leiden tot slechtere cognitieve prestaties en een grotere kans op depressies.
Het gebrek aan een perspectief op lange termijn begint voor veel mensen zwaar te wegen. We zijn in een situatie terechtgekomen die moeilijk controleerbaar is, en dit maakt veel mensen ongelukkig. De acceptatie dat de huidige setting niet controleerbaar is – gecombineerd met een focus op het hier en nu – kan een extra stap zijn om mentaal gezond te blijven.
INNI redactie
Bronnen:
Tip:
Gratis Webinar Werken aan werkgeluk: https://inni-publishers.webinargeek.com/werkgeluk-why-how-what
Lees ook
23/04/21
Het aantal pesterijen daalt niet tijdens de coronacrisis
30/11/20
Het virus SARS-CoV-2 is toegevoegd als risicogroep 3 van biologische agentia
07/02/22
Hoogtepunt absenteïsme op het werk omwille van corona
08/02/21