Deconnecteren nog niet ingeburgerd
Deconnectie is één van de pijlers van de arbeidsdeal en is sinds 2023 verplicht op te nemen als cao door bedrijven met minstens 20 medewerkers. Uit een onderzoek van Protime blijkt echter dat 60% van de Vlamingen toch nog gecontacteerd wordt door het werk buiten de werkuren.
Sinds twee jaar hoeven medewerkers binnen een bedrijf met meer dan 20 medewerkers buiten de werkuren geen telefoons, e-mails of berichten te beantwoorden. Protime onderzocht de toepassing hiervan bij 1000 Vlaamse bedienden, waaruit blijkt dat 60% er niet in slaagt om onbereikbaar te zijn buiten hun werktijd. Uit het onderzoek blijkt dat medewerkers het gevoel hebben dat ze zo snel mogelijk moeten reageren wanneer ze gecontacteerd worden door het werk. Nochtans wordt dit niet altijd verwacht. Zo kan het zijn dat een medewerker een e-mail ontvangt en dat deze perfect kan wachten tot tijdens de werkuren. Belangrijk is dus dat je als bedrijf duidelijk maakt welke verwachtingen er zijn en dat er concrete afspraken gemaakt worden. Denk hierbij o.a. aan een afwezigheidssignaal in de e-mailhandtekening, zodat anderen weten dat ze die dag geen antwoord moeten verwachten.
Deconnectie is belangrijk om stress beheersbaar te houden en het risico op gezondheidsklachten te minimaliseren. Het zorgt ook voor motivatie en concentratie tijdens de werkuren. Al hangt dit ook af van de werkstijl van medewerkers. Sommige medewerkers willen ’s avonds en in het weekend niet gestoord worden door hun werk en willen werk en privé zoveel mogelijk gescheiden houden (de separators). Anderen genieten dan weer van de flexibiliteit om bv. op woensdagnamiddag aanwezig te zijn voor de kinderen en ’s avonds verder te werken (de integrators). Afhankelijk van waar medewerkers zich bevinden op deze denkbeeldige lijn wordt de behoefte aan deconnectie bepaald. Door in dialoog te gaan met de medewerkers kan ingespeeld worden op hun individuele behoeften, wat bijdraagt aan het welzijn en de productiviteit.
Een andere mogelijkheid om medewerkers te ondersteunen bij deconnectie is tijdsregistratie. Medewerkers die werk en privé gescheiden willen houden, kunnen zo duidelijk hun werktijd afbakenen. Voor medewerkers waarbij werk en privé dan weer door elkaar lopen, geeft tijdsregistratie een zicht op hun aantal werkuren, waardoor ze niet te veel gaan werken.
Uit het onderzoek blijkt ook dat sinds de invoering van deconnectie 30% aangeeft minder gebeld te worden buiten hun werktijd. Ook e-mails en berichten namen met 25% af. Het invoeren van deconnectie is dus wel degelijk een meerwaarde!
Meer info over het recht op deconnecteren vind je hier.
Bronnen:
- Protime
- Prebes
- Mensura
