UPDATE: Digitale oogvermoeidheid: praktijktips om uw ogen te beschermen
Door het toegenomen telewerk en opkomende digitalisering zijn heel wat werknemers in een andere kantooromgeving aan de slag. Niet iedereen beschikt thuis over een ergonomisch ingericht kantoor en bijhorende hulpmiddelen. We zitten dagelijks vaak urenlang aan het computerscherm gekluisterd. Als gevolg hiervan krijgen vele mensen last van vermoeide, overbelaste en/of droge ogen, soms aangevuld met een wazig zicht.
Herkent u deze symptomen? Dan is het dringend tijd om in actie te schieten en uw ogen beter te beschermen. In dit artikel leest u enkele tips om dit correct aan te pakken.
Neem voldoende pauzes om de oogspieren te ontspannen
Door het vele online vergaderen worden onze ogen extra zwaar belast. De reden? Het focuspunt bij virtueel vergaderen ligt veel dichterbij dan bij fysieke meetings. Hierdoor raken de oogspieren sneller vermoeid. Bovendien hebben we bij (overmatig) beeldschermgebruik de neiging om minder met onze oogleden te knipperen, waardoor de ogen sneller uitdrogen.
Pas de 20/20/20-regel toe: neem iedere 20 minuten een pauze van 20 seconden en richt uw ogen op iets wat zich minstens 20 feet (ca. 6 meter) verder bevindt.
Stel de nachtmodus in op uw pc of smartphone
Blauw licht verstoort ons bioritme, vooral bij gebruik van beeldschermen in de avond. Dan is het zeker nuttig om op uw pc of smartphone de nachtmodus in te stellen. Hierdoor worden alle lichte delen van uw scherm donker ingekleurd, wat het scherm als lichtbron minder agressief maakt.
Let op uw zithouding en beeldschermhoogte
Zo zorgt u er bijvoorbeeld het best voor dat de bovenrand van uw beeldscherm net onder ooghoogte staat. Kijk in ieder geval niet omhoog. Een goede zithouding start met een comfortabele en in hoogte verstelbare bureaustoel.
Pas de lettergrootte aan op uw beeldscherm en neem een tweede computerscherm van 24 inch en hoge resolutie (zeker wanneer je veelvuldig gebruik maakt van een laptop).
Voor meer info over gerelateerde gezondheidsklachten en bijkomende tips kan je terecht in INNIWise.
Bron: Idewe