Een clean desk start met schoon kantoormateriaal
Het toetsenbord en andere bacteriekampioenen in een beeldschermwerkpost
Op welke van de volgende drie gebruiksvoorwerpen zitten per inch de meeste bacteriekiemen: smartphone, toetsenbord of wc-bril? Wedden dat de meeste mensen de wc-bril als ‘winnaar’ aanwijzen? Toch is niets minder waar. Een wc-bril heeft een kiemgetal van 172 cfu (‘colony-forming units’), wat betekent dat er per inch (zo’n 6,5 vierkante centimeter) 172 bacteriekiemen aanwezig zouden zijn. Bij een smartphone bedraagt dit kiemgetal 1,6 miljoen. Een toetsenbord spant de kroon, met maar liefst 3,5 miljoen bacteriekiemen per inch!
Het oppervlak van een smartphone – in ieder geval de display – is veel gladder dan een toetsenbord, waardoor bacteriën zich moeilijker kunnen hechten.
Een Brits onderzoek uit 2008 (met een controle van 33 toetsenborden) bevestigt alleszins dat op en in een toetsenbord gemiddeld 400 keer méér bacteriën zitten dan op een toiletbril. Meer zelfs: vier van de toetsenborden vielen in de categorie potentieel gezondheidsrisico, en één klavier was zelfs zo vies dat er vijfmaal meer bacteriën op werden gevonden dan op de toiletbril in hetzelfde kantoor.
De twee grote schuldigen voor vieze toetsenborden zijn eten bij de computer en jawel… ongewassen handen na toiletbezoek. Maar ook huidcellen en zweet zorgen ervoor dat bacteriën zich op een relatief klein oppervlak snel verspreiden.
Andere bacteriekampioenen op kantoor
Bedrijfsbadge
De absolute kampioen als broedplaats voor bacteriën! Met een cfu van 4,6 miljoen bacteriën kan een badge 240 maal meer bacteriën bevatten dan een speeltje voor huisdieren.
Computermuis
Bij een reiniging van jouw toetsenbord haal je tegelijk best de reinigingsdoek over jouw computermuis, want ook deze hardware is een ware bron van ziektekiemen. Toch lijkt een muis minder vatbaar voor ziekmakers dan een klavier. De reden? Een computermuis pak je met de hele hand vast, terwijl je een toetsenbord enkel met de vingertoppen aanraakt. Trackpads blijken het minst goed bacteriën over te brengen, met slechts 810 cfu per vierkante inch.
Headset / koptelefoon
Haren, zweet en oorsmeer maken van headsets en koptelefoons een bron van ziekteverwekkers. Ook hier is regelmatig schoonmaken dus de boodschap!
Smartphone
Als je weet dat heel wat mensen hun smartphone checken op het toilet, dan hoeft het niet te verbazen dat dit toestel een populaire plek is voor ziektekiemen. De combinatie toilet-smartphone is sowieso al geen winnende combinatie, en zeker niet als na een toiletbezoek de handen niet gewassen worden.
Bureau
Wist je dat een gemiddeld bureau honderdmaal viezer is dan een gemiddelde keukentafel? In de keuken haal je (hopelijk) bijna dagelijks een natte doek boven om de tafel te reinigen, wat bij een bureaublad veel minder gebeurt. Een paperless office en clean desk zijn dus jammer genoeg niet altijd synoniem met een bacterievrij werkoppervlak.
Schrijfmateriaal
Vergeet niet om jouw pennen en potloden af en toe een schoonmaakbeurt te geven. Want je wil niet weten hoeveel ziektekiemen je opneemt als je tijdens een vergadering of telefoongesprek jouw pen achteloos in jouw mond stopt.
Hoe maak je jouw toetsenbord grondig schoon?
Overtuigd van het belang van een kraaknet kantoor? Met de volgende tips ga je alvast aan de slag om jouw computerklavier grondig te reinigen:
- Safety first: zet jouw computer uit.
- Lucht: door te blazen kun je al heel wat kruimels en etensresten verwijderen zonder jouw computer te beschadigen. Of draai jouw laptop of toetsenbord om en spuit met een bus met gecomprimeerde lucht het vuil van onder de toetsen. Een haardroger kan een goed alternatief zijn.
- Alcohol: maak de zijkanten van de toetsen schoon met een in ontsmettingsalcohol gedrenkt wattenstaafje. Op die manier reinig je de randen en toetsen.
- De doek erover: veeg het hele toetsenbord nog eens schoon met een zachte katoenen doek, lichtjes besprenkeld met ontsmettingsalcohol. Zo wordt het klavier grondig ontvet.
- Regelmatig onderhoud: vergeet niet om jouw toetsenbord regelmatig te reinigen met antistatische reinigingsdoekjes of antibacteriële vochtige doekjes. Op die manier geef je potentiële ziekteverwekkers geen kans!
redactie INNI