Het belang van een goede werkverlichting: praktijktips
Een goede werkverlichting is een belangrijk element in de inrichting van een comfortabele en veilige werkplek. Naast het functionele aspect draagt de juiste verlichting ook bij tot hoe we ons voelen, ons concentratievermogen en hoe productief we zijn.
Wie langdurig met een beeldscherm werkt, weet uit ervaring dat dit soms voor hoofdpijn en/of prikkende ogen kan zorgen. Goede omstandigheden qua verlichting kunnen deze problemen voorkomen of verhelpen, waardoor men langer geconcentreerd aan het werk kan blijven.
Niet enkel op kantoor zijn investeringen in het juiste type verlichting een verstandige zet. Ook in het thuiskantoor is het aangewezen om de werkverlichting bij te sturen waar nodig. Wat zijn belangrijke aandachtspunten op dit vlak?
Evidente basisregel: zorg voor een voldoende verlichte werkruimte
Een goed verlicht kantoor start met de basisregel om voldoende licht te voorzien, het liefst via natuurlijk daglicht. Is het buiten te donker? Schakel dan kunstlicht in. Bij onvoldoende algemene verlichting kan een extra lichtpunt, zoals een bureaulamp, soelaas bieden.
In een kleine ruimte zijn plafond- of pendelarmaturen de meest geschikte verlichtingsarmaturen. Een grotere ruimte kunt u bijverlichten met een staande lamp of bureaulamp. Hou er rekening mee dat dimmers voor gloei- en halogeenlampen niet geschikt zijn voor ledlampen.
Vervang TL-verlichting door LED-lampen
Is er in uw kantoor nog TL-verlichting aanwezig? Dan is het dringend tijd om deze lichtbron te vervangen door een LED-alternatief (al dan niet in de vorm van een TL-buis). Deze switch levert trouwens nog een extra voordeel op: LED-verlichting gaat een stuk langer mee in gebruik en is heel wat zuiniger. De kans wordt dus kleiner dat lampen kapot gaan.
Streef naar een gelijkmatige lichtverdeling
Of anders gezegd: vermijd dat een lichtbron, zoals bijvoorbeeld een laptop of een bureaulamp, te plaatselijk schijnt in een donkere kamer. Daarom is het af te raden om een laptop of computer voor een donkere wand of achtergrond te plaatsen.
Voorkom directe en indirecte verblinding
Om lichthinder en verblinding te voorkomen, komt het licht bij voorkeur van de zijkant. Zet daarom uw laptop dwars op het raam of op de lichtarmatuur en vermijd op die manier dat u rechtstreeks in een lichtbron kijkt. Is er in uw kantoorruimte toch sprake van verblinding door daglicht? Maak dan gebruik van zonnewering of gordijnen. Let ook op indirecte verblinding door weerkaatsend licht in een spiegelend voorwerp.
Vermijd schaduwwerking
Ook het tegenovergestelde fenomeen – schaduwwerking – kan hinderlijk zijn. Door de positie van uw computerscherm tegenover de lichtbron aan te passen, voorkomt u dat dag- of kunstlicht een schaduw werpt op uw werkvlak.
Kies voor lampen met een goede kleurweergave
Kunstmatige verlichting kan bepaalde kleuren anders doen lijken dan daglicht. De kleurweergave-index Ra of CRI geeft aan hoe goed een lamp kleuren weergeeft. Daglicht heeft een Ra van 100. Kies voor lampen met een kleurweergave-index van Ra ≥ 80. Deze index vindt u terug op de verpakking van de lamp of op de lamp.
Ga voor een aangename lichtkleur
De lichtkleur bepaalt mee de sfeer in een ruimte. De zogenaamde kleurtemperatuur – uitgedrukt in K (Kelvin) – maakt het verschil tussen bijvoorbeeld warm wit en koud wit. Specialisten adviseren een kleurtemperatuur van 2700 K tot 4000 K, al is de gewenste lichtkleur uiteraard ook een kwestie van persoonlijke smaak.
Tijd voor slimme verlichting?
Dankzij slimme domoticatoepassingen kunt u de verlichting automatisch aan- of uitzetten (eventueel vanop afstand). In bepaalde gevallen is het zelfs mogelijk dat verlichting zichzelf uitschakelt van zodra het domoticasysteem detecteert dat er niemand aanwezig is op kantoor. Dit biedt trouwens het extra voordeel dat onnodig stroomverbruik aan banden wordt gelegd.
Last but not least: het belang van een juiste positionering van uw werkplek
Uiteraard heeft ook de positie van uw werkplek in huis een belangrijke invloed op de lichtinval. Zo geniet een werkplek aan de noordkant de voorkeur boven een opstelling aan de zuidkant.
Bron: Idewe
Lees ook
08/07/22
Ioniserende stralingen: aanpassing retributies bijlage KB 27 oktober 2009
10/05/21
De taskforce ventilatie waarschuwt: “Ook bij het ventileren van ruimtes bestaat er nog een besmettingsrisico
19/05/21
De WELL Building Standard: focus op gezondheid en welzijn in gebouwen
09/02/21