Legionella: kleine bacterie, groot gevaar!

 10/08/21

 Biologische agentia

Zowel op het werk, thuis als op vakantie kan je de bacterie oplopen.

In het wekelijks nieuwsoverzicht maakte INNIwise al melding van deze risicofactor. Deze zomer wordt er in ons land een onverklaarbare piek vastgesteld in het aantal legionellabesmettingen. Er bestaat ook een kans dat je onder de hoteldouche besmet raakt.

"Legionella krijg je door waternevel waarin de bacterie zit in te ademen", zegt prof. Katrien Lagrou van het UZ Leuven. “Die nestelt zich in je longen en kan een levensbedreigende longontsteking veroorzaken. Zo herken je de symptomen en verklein je de kans op een besmetting." Legionella kan in verschillende (drink)watersystemen voorkomen. De kiem groeit het best in water met een temperatuur tussen 20 en 25°C. Vooral leidingen die weinig gebruikt worden, zijn een ideale voedingsbodem. Adem je de bacterie in, dan kan ze een legionella-pneumonie veroorzaken.

Ook in ons land duikt de bacterie regelmatig op. In 2019 werden er 224 legionellabesmettingen gemeld, zo blijkt uit cijfers van Sciensano. Bij het Agentschap Zorg en Gezondheid stelde men deze zomer in de week van 12 tot 18 juli overigens een opvallende piek in het aantal besmettingen vast. “Normaal registreren we wekelijks gemiddeld een viertal gevallen, maar in die week waren het er plots tien, vooral in Antwerpen en Oost-Vlaanderen”, zegt de woordvoerder. “Er is geen verband tussen de patiënten en het zijn ook geen toeristen die in het buitenland besmet raakten. Reizen heeft sowieso amper een effect op de cijfers.”

Wat dan wel de plotse stijging heeft veroorzaakt is voorlopig een raadsel, maar Zorg en Gezondheid volgt de zaak op. “Eén van de pistes die onderzocht worden, is de overvloedige regen van de voorbije weken. Daar kan legionella makkelijk in groeien.” Airco's en bubbelbaden “In warme landen komt de bacterie vaker voor, maar je krijgt ze niét door besmet water te drinken, zoals wel eens wordt gedacht”, zegt Katrien Lagrou, professor klinische biologie in het UZ Leuven. “ Ook whirlpools en airco's waarbij water verneveld wordt, houden een risico in.

Zelfs thuis kan je dus besmet raken, al acht de professor de kans daartoe zeer klein. “Maar als je wekenlang bent weggeweest en je kranen werden al die tijd niet gebruikt, kan in theorie ook daarin legionella ontstaan, zeker bij warm weer. Hetzelfde met water in een tuinslang die in de zon ligt. Om elk risico uit te sluiten, kan je het water daarom best eerst enkele minuten laten stromen voor je onder de douche gaat of de tuinslang gebruikt. Ga er dan wel niet te dichtbij staan, want dan kan je de bacterie alsnog inademen.”

De belangrijkste symptomen zijn moeite met ademen, pijn op de borst, koorts en hoesten. Soms hebben patiënten ook hoofdpijn en zijn ze verward.

Bron: Nieuwsblad

Hoe je best een legionellabesmetting voorkomt vind je in ons het wekelijks nieuwsoverzicht (wk 29-30).

Legionella: kleine bacterie, groot gevaar!

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.