Nieuwe ISO 14119:2024
Voor de ISO 14119-norm werd in 2024 een vernieuwde versie uitgebracht. Deze norm betreft de veiligheid van machines en meer specifiek het ontwerp en de toepassing van de vergrendelingsinrichtingen in verband met afschermingen.
Het doel van deze norm is om risico’s te minimaliseren tijdens het gebruik van machines. De wijzigingen die werden doorgevoerd richten zich op het verhogen van de veiligheid en het vereenvoudigen van de implementatie van de vergrendelingsmechanismen. De norm focust op een toekomstgerichte aanpak qua machineveiligheid met aandacht voor zowel de technologische als de menselijke aspecten. We sommen graag de belangrijkste wijzigingen op:
- Veiligheidsschakelaars: De verduidelijking van de rol van veiligheidsschakelaars is de meest opvallende wijziging. Schakelaars zijn namelijk essentieel om de toegang tot gevaarlijke zones van machines te voorkomen. Het is dus belangrijk dat deze correct werken om ongevallen te vermijden. Door de nieuwe norm worden verschillende soorten vergrendelingsmechanismen erkend. Hierdoor kunnen fabrikanten de beste keuze maken voor hun machines.
- Storingen: Dit is een belangrijke wijziging voor bedrijven die met complexe of risicovolle machines werken. De nieuwe norm legt namelijk de nadruk op storingsbeheersing. Vergrendelingssystemen moeten blijven functioneren tijdens een storing. Dit verhoogt de veiligheid en betrouwbaarheid van de machines.
- Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid: Door te focussen op ergonomie en gebruiksvriendelijkheid zou het risico verkleind moeten worden dat operators de vergrendelingssystemen kunnen omzeilen. Hierdoor wordt een veiligere werkomgeving gecreëerd.
- Communicatie: De communicatie tussen vergrendelingsmechanismen en besturingssystemen moet snel en betrouwbaar zijn, waardoor de reactietijd geminimaliseerd wordt en zo ook het risico op ongevallen. Daarnaast moeten vergrendelingssystemen compatibel zijn met digitale infrastructuur. Er wordt dus rekening gehouden met slimme fabrieken en IoT-technologieën. (IoT staat voor Internet of Things. Dit is een netwerk van apparaten die via het internet met elkaar verbonden zijn, gegevens verzamelen en uitwisselen en daardoor slim en efficiënt functioneren, zoals een slimme thermostaat.)
- Cyberbeveiliging: Vergrendelingssystemen moeten beschermd zijn tegen digitale bedreigingen.
- Documentatie en testen: Vergrendelingsmechanismen moeten strenger getest worden vooraleer deze op de markt komen. Dit moet ook uitgebreider gedocumenteerd worden. Dit heeft als doel om een hogere standaard te ontwikkelen en zo opnieuw bij te dragen aan betrouwbaarheid en veiligheid van machines.
- Redundante vergrendelingssystemen: De nieuwe norm moedigt het gebruik hiervan aan. Wanneer één mechanisme faalt, kan een ander systeem inspringen en zo de veiligheid garanderen.
- Internationale harmonisatie: Dit heeft als doel dat bedrijven makkelijker aan de gestelde eisen kunnen voldoen, ongeacht waar ter wereld ze actief zijn.
- Training en onderhoud: Menselijke fouten zouden tot een minimum beperkt moeten worden door operators en onderhoudspersoneel goed op te leiden wat het gebruik en onderhoud van de vergrendelingssystemen betreft.
Bronnen:
- Prebes
- ORA Group
- ISO
