nieuwsoverzicht 1 tot 5 jul 2024 (wk 28)

 08/07/24

Nieuws

Wijziging van de wet van 24 februari 1921 / Tijdig vaccineren tegen griep / Aanbeveling NAR: preventie van ziektes op het werk en een collectief re-integratiebeleid / Vakantietip: expo ‘Ja Santé!’ / Oproep projecten mentaal welzijn zelfstandigen

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

A. Wijziging van de wet van 24 februari 1921

Op 4 juli 2024 verscheen in het Belgisch Staatsblad de wet van 16 mei 2024 tot wijziging van het Belgisch Scheepvaartwetboek en diverse wetten betreffende de scheepvaartregelgeving. Deze wet wijzigt onder meer de wet van 24 februari 1921 betreffende het verhandelen van giftstoffen, slaapmiddelen en verdovende middelen, psychotrope stoffen, ontsmettingsstoffen en antiseptica en van de stoffen die kunnen gebruikt worden voor de illegale vervaardiging van verdovende middelen en psychotrope stoffen.

In artikel 4, § 3bis, lid 1 worden de woorden "binnen één of meerdere van de Belgische havens of havenfaciliteiten" vervangen door de woorden "binnen de Belgische havens of havenfaciliteiten".

Deze wijziging treedt in werking op 1 juni 2024.

Bron: W. 16-5-2024 (B.S. 4-7-2024)

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Tijdig vaccineren tegen griep

In het najaar is het griepvirus weer van de partij. Elk jaar treft het maar liefst 15% van de werknemers. Vaccinatie verkleint de kans op ziek worden en doet het ziekteverzuim tot 80% dalen.

Door de vaccinatie neemt het verzuim af, wat een financieel voordeel voor je onderneming betekent. Het zorgt er ook voor dat collega’s geen werk hoeven over te nemen waardoor ze vaak extra druk ervaren. Ten slotte stop je door vaccinatie ook verdere besmettingen.

Mensura berekende het volgende:

Geen vaccinatie

Wel vaccinatie

15 zieke werknemers

Verzuimkost = 26 490 euro

Kost vaccinatie (2 775 euro)

3 zieke werknemers (5 298 euro)

Verzuimkost = 8 073 euro

Vaccinatie betekent een kostenvermindering van 18 417 euro.

Dit voorbeeld toont aan dat de vaccinatiekost dus best wel wat opbrengt. Overweeg dus om je werknemers tijdig te laten vaccineren zodat jullie sterk de herfst tegemoet gaan.

Bron: Mensura

B. Aanbeveling NAR: preventie van ziektes op het werk en een collectief re-integratiebeleid

Op 25 juni 2024 publiceerde de NAR aanbeveling nr. 31 aan sectoren en ondernemingen betreffende de preventie van ziektes op het werk en een collectief re-integratiebeleid.

De Raad formuleert 5 aanbevelingen:

  1. De vinger aan de pols houden in zijn onderneming en zich bewust zijn van de situatie in de onderneming;
  2. Voorzien in een samenwerking tussen de actoren die een rol spelen in het re-integratieproces;
  3. Zorgen voor informatie, communicatie naar de werknemers en samenwerking op het vlak van preventie en terugkeer naar werk;
  4. Voorzien in een proactieve aanpak;
  5. Kennis en gebruik van de beschikbare hulp- en ondersteuningsmaatregelen en gebruik van de bestaande instrumenten.

Een uitgebreide bespreking van deze vijf kernpunten is na te lezen in de aanbeveling van de NAR.

Bron: NAR

C. Vakantietip: expo ‘Ja Santé!’

Nu de vakantie van start is gegaan, geven we graag een leuke tip aan wie nog een uitstapje zoekt. In het Huis van Alijn (Gent) loopt van 22-6-2024 tot 27-4-2025 de expo ‘Ja Santé!’.

Deze tijdelijke tentoonstelling geeft een overzicht van de visie op lang, gezond en gelukkig leven doorheen de 20e en 21e eeuw. Welke adviezen gaf men om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven? Welke rol is hierin weggelegd voor de wetenschap, de overheid of de media? …

Meer info vind je op de website van het Huis van Alijn.

Bron: Huis van Alijn

D. Oproep projecten mentaal welzijn zelfstandigen

Op vraag van de FOD Sociale Zekerheid is een onderzoek naar het mentale welzijn van zelfstandigen en de impact van het overheidsbeleid hierop opengesteld. Het onderzoek, dat kadert in het ‘Science 4 Policy’-programma van BELSPO, werd inmiddels goedgekeurd.

De oproep richt zich tot de volledige Belgische onderzoeksgemeenschap en zal op 10 oktober sluiten. Er worden vier grote onderzoekprioriteiten vastgesteld:

  • Digitale transformatie
  • Strategische autonomie en veerkracht van België
  • Inclusie, gezondheid en welzijn
  • Groene en maatschappelijke transformatie.

Het doel is om wetenschappelijke steun te krijgen om zo de analytische kwaliteit van de federale departementen te versterken en om het federale beleid te ondersteunen met wetenschappelijk bewijs. De projecten worden gefinancierd door co-funding waarbij BELSPO maximum 90% en de federale departementen minimum 10% van het totale budget voor hun rekening nemen.

Meer info over deze oproep vind je hier terug.

Bron: BeSWIC

III. PRAKTISCHE INFORMATIE

nieuwsoverzicht 1 tot 5 jul 2024 (wk 28)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.