nieuwsoverzicht 16 tot 20 september 2024 (wk 39)
Wijziging K.B. 17-5-2007 / TMB : 115 inbreuken in 2023 / Nieuwe website: routekaart voor kankerverwekkende stoffen / Beleidsaanbevelingen: agressie in de zorg / Veel bedrijven ontbreken collectief re-integratiebeleid / Fietsleasen populairder dan ooit: denk je ook aan de veiligheid?
I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING
Wijziging K.B. 17-5-2007 tot uitvoering van artikel 62bis van de wetten betreffende de preventie van beroepsziekten en de vergoeding van de schade die uit die ziekten voortvloeit, gecoördineerd op 3 juni 1970, met betrekking tot de voorkoming van arbeidsgerelateerde ziekten
Op 16 september 2024 verscheen het K.B. van 1 september 2024 tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 mei 2007 tot uitvoering van artikel 62bis van de wetten betreffende de preventie van beroepsziekten en de vergoeding van de schade die uit die ziekten voortvloeit, gecoördineerd op 3 juni 1970, met betrekking tot de voorkoming van arbeidsgerelateerde ziekten in het Belgisch Staatsblad.
Het betreft een wijziging van een nomenclatuurcode in art. 15, 1°. De sinds 1 april 2024 geschrapte code 792691 (Eerstelijnspsychologische zorg – Individuele sessie – Fysiek andere (kabinet psycholoog)) wordt vervangen door de nieuwe code 726530 (Individueel - kabinet – alleen rechthebbende).
De wijziging treedt in werking vanaf 1 april 2024.
Bronnen:
- K.B. 1-9-2024 (B.S. 16-9-2024)
- Nomensoft
II. OVERIGE NIEUWSITEMS
A. TMB : 115 inbreuken in 2023
De inspecteurs van de Arbeidsinspectie-Toezicht op het Welzijn op het Werk stelden in 2023 maar liefst 115 inbreuken vast op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.
Het K.B. van 25 januari 2001 omschrijft enkele verantwoordelijke partijen wanneer het gaat over veiligheid op TMB’s. Het gaat dan over de aannemer, maar bijvoorbeeld ook over de architect, de opdrachtgever en de coördinator inzake veiligheid en gezondheid zowel bij het ontwerp (CO) als de verwezenlijking (CP) van het bouwproject.
Vorig jaar werden er 50 controles uitgevoerd en werden maar liefst 69 dossiers geopend. Het gaat dan om zowel schriftelijke waarschuwingen, bevelen tot stopzetting van de werken, ook als pv’s tot vaststelling van inbreuken.
De belangrijkste inbreuken waren de volgende:
- Niet-conforme overeenkomst coördinator inzake veiligheid en gezondheid tijdens de verwezenlijking van het bouwwerk (CV)
- Niet-conforme overeenkomst coördinator inzake veiligheid en gezondheid tijdens de uitwerkingsfase van het ontwerp van het bouwwerk (CO)
- Niet-aanstellen van CO
- Niet-conform veiligheids- en gezondheidsplan
- Project aanvatten of verderzetten zonder aanstelling CO
Opvallend is dat heel wat inbreuken zich tijdens de ontwerpfase situeren en dat net die fase cruciaal is voor de veiligheid en gezondheid bij het realiseren van een bouwwerk. Redenen te over dus om hier extra op in te zetten.
Meer hierover vind je in ons praktisch document ‘Het bouwplaatsreglement voor TMB’s’
Bron: FOD WASO
B. Nieuwe website: routekaart voor kankerverwekkende stoffen
De vernieuwde website voor de routekaart voor kankerverwekkende stoffen was eerder al aangekondigd, maar nu is hij ook effectief online!
Op de website vind je heel wat praktische informatie over VGW, specifiek binnen het kader van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Het biedt ondersteuning om het mogelijks blootstellingsrisico in kaart te brengen en reikt oplossingen aan.
Benieuwd geworden? Raadpleeg de nieuwe website hier.
Bron: EU-OSHA
C. Beleidsaanbevelingen: agressie in de zorg
Agressie in de zorg, het is jammer genoeg een alom gekend probleem. Daarom heeft zorgnet Icuro heeft onlangs 16 beleidsaanbevelingen over de aanpak hiervan gepubliceerd.
Icuro heeft zich voor het opstellen van dit document gebaseerd op bevindingen van de SERV, het vakblad Nursing en van de International Council of Nurses. Daarnaast heeft men ook een traject opgestart met enkele van hun leden over de aanpak van agressie. De werkgroep kwam zo tot 16 aanbevelingen onderverdeeld in een aantal thema’s.
Het gaat onder meer over algemene aanbevelingen, maar men bekijkt ook de inzet van bewakingsagenten, juridische stappen, opleidingsmogelijkheden, …
De volledige nota kan je hier nalezen.
In dit kader zetten we ook ons praktische document ‘Register feiten van derden’ graag in de schijnwerpers.
Bronnen:
- BeSWIC
- Zorgnet Icuro
D. Veel bedrijven ontbreken collectief re-integratiebeleid
Meer dan 90% van de Belgische organisaties hebben nog geen collectief re-integratiebeleid. Dat blijkt uit onderzoek van Mensura. Het beleid voorziet in maatregelen om langdurig zieke werknemers te voorkomen of hen stapsgewijs terug aan de slag te laten gaan. Sinds eind 2022 is zo’n beleid verplicht op te stellen en jaarlijks te herzien.
Redenen voor het ontbreken van dergelijk beleid? Een kwart van de organisaties zegt er het nut niet van te zien. 20% geeft aan niet over de juiste kennis te beschikken.
Daarnaast blijkt ook een formeel verzuimbeleid bij 80% van de organisaties te ontbreken. Opvallend, hier zijn de kleine bedrijven de slechtste leerlingen van de klas.
Mensura wijst erop dat in de huidige ‘war on talent’ dergelijke beleidsplannen cruciaal zijn. Jonge generaties vinden welzijn op het werk immers heel belangrijk en laten dit meespelen in hun keuze voor een bepaalde werkgever.
Meer over het verplichte re-integratietraject vind je op onze website.
Bron: Mensura
E. Fietsleasen populairder dan ooit: denk je ook aan de veiligheid?
Sinds mei 2023 is er een verplichte fietsvergoeding in het leven geroepen. Sindsdien ziet Acerta een stijging van maar liefst een kwart van werknemers die een fiets leasen.
De werkgevers zetten hier dan ook ruim op in. De mogelijkheid om een fiets te leasen is met de helft gestegen. Toch is er nog veel groeimarge. Naar het werk fietsen met een degelijke fiets is zowel voor de werkgever als de werknemer voordelig en biedt ook financiële voordelen voor beide. Vanaf 1 januari 2025 behoort het leasen van een fiets ook tot de mogelijkheden voor federale ambtenaren.
Wij wijzen er graag nog op dat er bij al dit fietsen ook voldoende aandacht moet zijn voor de verkeersveiligheid. Wie daar meer over wil weten, kan gebruikmaken van de handige checklist op onze website.
Bron: Acerta
Op 2 september 2024 verscheen het K.B. van 14 juli 2024 tot uitvoering van het artikel 38 en de artikelen 46 tot en met 48 van de wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen in het Belgisch Staatsblad. Voornoemde wet bevat heel wat maatregelen die werden genomen in het kader van de Arbeidsdeal van 2022. (Voor een bespreking, zie nieuwsbrief week 37.)
Inmiddels kreeg ook ons praktisch document over het opleidingsplan een update naar aanleiding van deze publicatie. Je kan het hier raadplegen.