nieuwsoverzicht 22 tot 26 jul 2024 (wk 31)

 29/07/24

Nieuws

Erratum K.B. 9 april 2024 / Riskreporter vermindert bedrijfsongevallen / Virtual reality op de werkvloer / AI-collega’s dag en nacht paraat / Trauma na ernstig arbeidsongeval voorkomen

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

A. Erratum: Koninklijk besluit tot wijziging van titel 6 betreffende laboratoria van boek II van de codex over het welzijn op het werk

Op 25 juli 2024 verscheen in het Belgisch Staatsblad een erratum op het K.B. van 9 april 2024 tot wijziging van titel 6 betreffende laboratoria van boek II van de Codex.

De Franse tekst van art. II.6-10 werd foutief vervangen en dient dus gelezen te worden als volgt:

Art. II.6-10. - § 1er. Les laboratoires qui demandent l'agrément doivent répondre aux critères d'équipement et de fonctionnement énoncés aux § 2 à § 6.

In artikel 12 (wijzigt art. II.6-15) van het K.B. wordt zowel in het Nederlands als het Frans de vermelding ‘§1’ geschrapt.

Bron: Err. K.B. 9-4-2024 (B.S. 25-7-2024)

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Riskreporter vermindert bedrijfsongevallen

Bedrijfsongevallen kosten veel geld, naast het persoonlijk leed van de betrokkenen. Door het melden van risico’s zo eenvoudig mogelijk te maken en voor iedereen in de organisatie beschikbaar te stellen, kan je de werkvloer veiliger maken. Niet enkel risico’s voorkomen, maar ook het melden ervan is een taak voor iedereen.

Riskreporter heeft een app en een online omgeving ontwikkeld waarop je snel en gestructureerd gevaarlijke situaties kan melden. Iedereen binnen de organisatie kan er gebruik van maken. Hierdoor kan de werkplek verbeterd worden en draagt het bij aan het verminderen van bedrijfsongevallen. De app deelt het gevaar met anderen binnen dertig seconden.

Je kan Riskreport vrijblijvend en gratis uitproberen. Dat kan in twee stappen:

Bronnen:

  • Beswic
  • Riskreporter

B. Virtual reality op de werkvloer

In een discussienota van EU-OSHA wordt ingegaan op het veilig integreren van nieuwe visualisatietechnologieën op de werkvloer. Er wordt gekeken naar de virtual reality (VR), augmented reality (AR), extended reality (ER) en metaverse op de veiligheid en gezondheid op het werk (VGW). In deze nota bekijkt men de mogelijkheden en de risico’s die dit met zich meebrengt. VR wordt uitgebreider gebruikt in professionele omgevingen dan andere metaverse technologieën.

In verschillende sectoren kunnen we deze technologieën terugvinden, voornamelijk diegene die de noodzaak hebben om trainingen te geven in potentieel gevaarlijke omgevingen. Hier werden deze al vroeg toegepast voor de veiligheid en efficiëntie om trainingsmethoden te kunnen verbeteren. VR-technologie is zelfs cruciaal om praktijkgerichte trainingen te vergemakkelijken. Ook vaardigheden oefenen, aanscherpen en leren van fouten kan toegepast worden op de werkvloer. We leren sneller te reageren en meer ongevallen te voorkomen.

Wetenschappelijke studies over het langdurig gebruik van VR-technologie zijn beperkt. Hoewel er gevolgen zijn voor werknemers door de blootstelling aan virtuele realiteit en metaverse technologieën.

Er zijn zowel fysieke als psychosociale gevolgen. De VR-bril staat kort bij de ogen met de emissie van blauw licht, dit zorgt voor problemen met het zicht. Werknemers hebben ook minder interactie met elkaar, een veranderd besef van tijd en ruimte en het moeten aanleren van nieuwe vaardigheden en kennis van de apparatuur zijn mogelijke risico’s. Dit zorgt voor meer stress en isolement op de werkvloer. Het is dus belangrijk om deze werkwijze te evalueren.

Lees meer over nieuwe visualisatietechnologieën op de werkvloer via deze link. (Uitsluitend beschikbaar in het Engels)

Bron: EU-OSHA

C. AI-collega’s dag en nacht paraat

Het belang van de mentale gezondheid op de werkvloer neemt enkel toe. Een aanzienlijk deel van werknemers hun tijd gaat verloren aan repetitieve en administratieve taken. Tegelijkertijd moeten er deadlines gehaald worden waarbij creativiteit, kritisch denken en menselijk inzicht nodig is. Wanneer werknemers meer met zulke taken bezig zouden kunnen zijn, verkleint dit de kans op burn-outs. Als de technologie deze taken overneemt dan kan de druk op de medewerkers verminderd worden.

AI-medewerkers kunnen een breed scala van taken op zich nemen, waardoor de menselijke werknemers de kwaliteit en de efficiëntie van hun werk kunnen verbeteren. Ze zijn 24/7 beschikbaar en ze kunnen ondersteuning bieden in meerdere talen. Dit betekent dat de klant elk moment van de dag kan geholpen worden en dat voor een breder internationaal publiek. Dit zorgt ervoor dat de menselijke werknemers zich kunnen focussen op hoogwaardig werk, taken die een menselijk oordeel vereisen. Men zou hier een sterker gevoel van voldoening uit kunnen halen.

AI-collega’s kunnen er dus voor zorgen dat medewerkers meer rust nemen en hun tijd efficiënter beheren. Zo creëren ze een ondersteunende omgeving die het welzijn van de werknemers bevordert. Op die manier krijgen we een mentaal gezondere, maar ook een productieve werkomgeving.

Bron : Dutch cowboys

D. Trauma na ernstig arbeidsongeval voorkomen

De laatste weken hebben we veel arbeidsongevallen zien verschijnen in de actualiteit. Denk maar aan een dakwerker in Heule, gevallen van 8 meter hoogte en in coma geraakt, of aan de arbeider in Willebroek, zwaargewond geraakt na de grasmachine gemanipuleerd te hebben.

Deze arbeidsongevallen kunnen leiden tot blijvende gevolgen, zowel lichamelijk als mentaal.

Een gebeurtenis kan traumatisch zijn als ze voldoet aan vier voorwaarden:

  1. Het moet een onverwachte,
  2. oncontroleerbare,
  3. overweldigende en
  4. onkwetsbare gebeurtenis zijn.

Het hoeft niet perse te leiden naar een blijvend trauma. Wanneer je de traumatische gebeurtenissen gaat erkennen, kan je leren hoe je er juist op moet reageren en zo kunnen de blijvende gevolgen voorkomen worden. Iedereen reageert trouwens anders op zulke gebeurtenissen.

Mensen bezitten een natuurlijke veerkracht die naar boven komt met anderen aan je zijde. Het is dus belangrijk dat je praat over jouw gevoelens en luistert naar jouw lichaam. Belangrijk is om zeker niet te blijven hangen in vermijding. Als deze opgehoopte spanningen hun weg naar buiten niet vinden en zich vastzetten in jouw lichaam dan spreken we van een trauma.

Als werkgever is het daarom belangrijk dat je maximaal inzet op de veiligheid van je werknemers. Daarbij mag je de kracht van verbondenheid niet onderschatten. Mensen die zich verbonden voelen met elkaar, kunnen meer bereiken dan je denkt.

Meer over de aanpak van veiligheid vind je in onze praktische documenten.

Bronnen:

  • Mensura
  • Het Laatste Nieuws

III. PRAKTISCHE INFORMATIE

Met het mooie weer zullen wellicht meer werknemers zich met de fiets naar het werk begeven. Bekijk daarom zeker eens deze praktische informatie:

nieuwsoverzicht 22 tot 26 jul 2024 (wk 31)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.