nieuwsoverzicht 24 tot 28 jun 2024 (wk 27)
Wijzigingen Sociaal Strafwetboek / Wijziging ARBIS / Enquête: gebruiksaanwijzingen PBM / Huidkanker blijft ondanks preventie toenemen / Minder burn-out door hybride werken / NAR buigt zich over Europees kaderakkoord over digitalisering
I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING
A. Wijzigingen Sociaal Strafwetboek
De wet van 15 mei 2024 houdende wijziging van het sociaal strafrecht en diverse arbeidsrechtelijke bepalingen verscheen op 21 juni 2024 in het Belgisch Staatsblad en treedt op 1 juli 2024 in werking.
Zowel boek 1 en boek 2 van het Sociaal Strafwetboek worden door deze wet gewijzigd. We zetten graag de belangrijkste wijzigingen even op een rijtje.
In boek 1 wordt onder meer een definitie van sociale dumping opgenomen. Verder worden enkele artikelen met betrekking tot de SIOD aangepast en wordt er binnen de SIOD een wetenschappelijk Comité opgericht. Ook met betrekking tot de definitie en bevoegdheden van sociaal inspecteurs gebeuren een aantal wijzigingen (bv. expliciete aandacht voor sociaal inspecteurs stagiairs, mogelijkheid tot bijstand van de politie, …).
Daarnaast wordt artikel 101, dat 4 sanctieniveaus bevat, aangepast. Zo worden de bedragen voor de sanctie van niveau 3 verdubbeld en krijgt ook niveau 4 een verhoging van de bedragen.
Een nieuwe sanctie is de uitsluiting van deelname aan overheidsopdrachten of concessies (art. 107/1).
In boek 2 worden een aantal sanctieniveaus gewijzigd. Er worden ook enkele inbreuken geschrapt omdat de betreffende verplichtingen of verboden niet langer bestaan of gedecriminaliseerd werden.
Tot slot worden door deze wet ook een aantal aktes gewijzigd om deze in overeenstemming te brengen met de wijzigingen van het Sociaal Strafwetboek. Het gaat om deze aktes:
- wet van 3 juli 1967 betreffende de preventie van of de schadevergoeding voor arbeidsongevallen, voor ongevallen op de weg naar en van het werk en voor beroepsziekten in de overheidssector
- wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden
- wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers
- wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie
- wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen
- wet van 2 juni 2010 houdende bepalingen van het sociaal strafrecht
- wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten
- wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders
- wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken
Bronnen:
- BeSWIC
- W. 15-5-2024 (B.S. 21-6-2024)
B. Wijziging ARBIS
Op 26 juni 2024 verscheen het K.B. tot wijziging van het koninklijk besluit van 13 februari 2020 betreffende de medische blootstellingen en blootstellingen bij niet-medische beeldvorming met medisch-radiologische uitrustingen en tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen in het Belgisch Staatsblad. Het besluit voorziet in de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn 2013/59/Euratom van de Raad.
In het ARBIS wordt artikel 25.1.1 aangevuld met een nieuw lid:
"De personen die voldoen aan de vereisten van basisopleiding en permanente vorming volgens het besluit medische blootstellingen of volgens het koninklijk besluit van 12 juli 2015 betreffende radioactieve producten voor in vitro of in vivo gebruik in de geneeskunde, in de diergeneeskunde, in een klinische proef of in een klinisch onderzoek worden vrijgesteld van de minstens jaarlijkse herhaling van deze informatie."
Deze wijziging treedt in werking op 1 januari 2025.
Bron: K.B. 16-6-2024 (B.S. 26-6-2024)
II. OVERIGE NIEUWSITEMS
A. Enquête: gebruiksaanwijzingen PBM
De European Safety Federation, waar Fabelsafe deel van uitmaakt, lanceert een bevraging omtrent de gebruiksinstructies van PBM’s. Men wil zo inzicht krijgen in de behoeften en het gedrag van de gebruikers van PBM’s.
Gebruiksaanwijzingen zijn essentieel en moeten verplicht bij elk product geleverd worden. Het formaat echter hoeft niet per se gedrukt te zijn, maar kan ook digitaal zijn. In het kader van duurzaamheid wordt vaak voor het laatste gekozen door de leveranciers.
De enquête bestaat uit een tiental meerkeuzevragen en neemt een vijftal minuten in beslag. De bevraging is beschikbaar in 26 talen en is hier te vinden.
Na de zomervakantie worden de resultaten bekendgemaakt.
Bron: Prebes
B. Huidkanker blijft ondanks preventie toenemen
Huidkanker is een vaak voorkomende kanker. Maar liefst 1 op de 3 vastgestelde kankers is momenteel een huidkanker. Stichting tegen Kanker monitort tweejaarlijks de evolutie omtrent kennis, attitude en gedrag van de Belgen wat betreft uv-bescherming. De resultaten van 2023 tonen het belang aan van een nationale aanpak.
Uit de resultaten blijkt immers dat de kennis over de gevaren van uv-straling daalt, hoewel men het gevoel heeft beter geïnformeerd te zijn. Mythes die vaak voorkomen:
- Één keer smeren per dag volstaat
- Verbranden zorgt ervoor dat je beter bruint
Vooral bij jongeren en mannen blijkt dat zij minder goed op de hoogte zijn.
Het spreekt voor zich dat mensen die buiten werken extra blootgesteld worden aan uv-stralen en dus een groter risico lopen op huidkanker. Uit de monitor blijkt dat zij vaak een geringe kennis hebben van de gevaren van de zon. Ze geloven de mythes vaker en beschermen zich te weinig. Ze verbranden vaker en ernstiger en zijn niet overtuigd van het belang van bescherming.
Stichting tegen Kanker lanceert dan ook de oproep om extra in te zetten op deze doelgroep.
Op onze website vind je een uitgebreide toelichting over uv-straling en kan je het webinar hierover herbekijken.
Bron: Prebes
C. Minder burn-out door hybride werken
Onderzoek van de International Workplace Group toont aan dat werknemers die hybride werken minder burn-out symptomen ervaren.
Het onderzoek toont aan dat voor de overstap naar hybride werken 72% van de werknemers een burn-out ervaarden. Het hybride werken zorgt ervoor dat men meer kan bewegen, gezonder kan eten en beter slapen. 79 % van de deelnemers geeft aan zich minder uitgeput te voelen. Verder ervaart men ook minder stress en angst. Om en bij de 86% van de werknemers geeft aan het dagelijks leven beter aan te kunnen wanneer ze in een flexibele omgeving werken.
Eveneens opvallend is dat 76% van de bevraagden aangeeft dat een voltijdse terugkeer naar kantoor hun mentaal welzijn negatief zou beïnvloeden.
Laat ons ook afsluiten met de voordelen voor de werkgever. Het onderzoek toont aan dat wie hybride werkt meer gemotiveerd is en tevredener is over zijn werk. De ondervraagden geven aan productiever te zijn.
Bron: HR square
D. NAR buigt zich over Europees kaderakkoord over digitalisering
De NAR bracht eind mei 2024 een rapport uit dat gaat over het Europees kaderakkoord over digitalisering. Eerder bracht de NAR hierover al rapporten uit in 2021, 2022 en 2023. Nu gaat het om een rapport waarin het verloop van het vierde jaar bekeken wordt.
Het rapport bespreekt voor verschillende niveaus (federaal, sectoraal, regionaal) de verschillende aspecten van digitalisering. Het gaat dan bijvoorbeeld om digitale vaardigheden en de bescherming van de werkgelegenheid, arbeidsorganisatie (bv. telewerk), AI en het gebruik van gegevens.
Er blijken op de verschillende niveaus heel wat raakvlakken te bestaan. Het gaat dan bijvoorbeeld over de nood aan meer aandacht voor deconnectie en telewerk, de voortzetting van de eerder gemaakte plannen en het extra inzetten op digitale infrastructuur, e-inclusie, …
Het volledige rapport kan hier geraadpleegd worden.
Bron: NAR
Op regelmatige basis worden nieuwe praktische documenten aan onze databank toegevoegd. Recent verscheen: