nieuwsoverzicht 27 tot 31 mei 2024 (wk 23)

 03/06/24

Nieuws

Doctoraatsonderzoek veiligheidsconcepten / NIS2-wet gepubliceerd / Booming Belgium / 3 op 4 Belgen tevreden over job / Ziek tijdens vakantie

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen in INNIwise.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Doctoraatsonderzoek veiligheidsconcepten

Onderzoeker aan de Open Universiteit, Carsten Busch, is op zoek naar deelnemers aan een onderzoek naar de factoren die invloed hebben op het aannemen en toepassen van bepaalde veiligheidsconcepten. Deze concepten geven coherente richtlijnen aan managers en anderen binnen de onderneming over hoe met bepaalde problemen omgegaan kan worden. Denk maar aan de veiligheidscultuur, het melden van bijna-ongevallen of aandacht voor de psychologische veiligheid. Info over hoe deze worden aangenomen en toegepast creëert de mogelijkheid om de introductie, communicatie en verspreiding van nieuwe initiatieven te verbeteren.

De vragenlijst invullen duurt een 30-tal minuten en is volledig vrijwillig. Er wordt onder meer geïnformeerd naar je leeftijd, gender, organisatorische rol, sector waarin je werkzaam bent, … Indien je dit wenst kan je aan het einde van de vragenlijst je e-mailadres achterlaten. Zo maak je kans op een boek, word je verder geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en kan je eventueel deelnemen aan een follow-up interview.

Deelnemen aan de enquête kan via deze link.

Bronnen:

  • Open Universiteit
  • Prebes

B. NIS2-wet gepubliceerd

Op 17 mei 2024 werd de wet van 26 april 2024 tot vaststelling van een kader voor de cyberbeveiliging van netwerk- en informaticasystemen van algemeen belang voor de openbare veiligheid gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De wet wordt verkort de NIS2-wet genoemd en vervangt de NIS1-wet van 7 april 2019.

Deze wet betreft een omzetting naar het Belgisch recht van de Richtlijn (EU) 2022/2555 van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2022 (de “NIS2-richtlijn”) betreffende maatregelen voor een hoog gezamenlijk niveau van cyberbeveiliging in de Unie, tot wijziging van Verordening (EU) nr. 910/2014 en Richtlijn (EU) 2018/1972 en tot intrekking van Richtlijn (EU) 2016/1148.

Er zijn twee belangrijke factoren die bepalen of de NIS2-richtlijn van toepassing is op een organisatie:

  • enerzijds de omvang van een entiteit (zie Aanbeveling 2003/361/EG);
  • anderzijds de verlening van een dienst vermeld in bijlage I of II van de NIS2-richtlijn.

Op basis van deze twee criteria wordt een onderscheid gemaakt tussen essentiële en belangrijke entiteiten.

Het doel van deze wet is van België een van de minst cyberkwetsbare landen ter wereld te maken. Verwacht wordt dat er nog een aanvulling per K.B. zal gebeuren.

Bronnen:

C. Laat je inspireren: Booming Belgium

Booming Belgium werd op 27 mei 2024 gelanceerd door de FOD Economie. Het is een online platform waar kmo’s en zelfstandigen elkaar kunnen inspireren met hun verhalen.

Je vindt er uiteenlopende succesverhalen van Belgische ondernemers. Tevens kan je je eigen verhaal delen. Zo maak je zelfs kans op een bedrijfsfilm!

Je vindt alle getuigenissen op deze website.

We zetten graag één van de succesverhalen in de kijker: SOS Burn-out België. Deze organisatie gaat de strijd aan tegen psychosociale risico’s op het werk, met bijzondere aandacht voor burn-out. Dit doen ze door preventie, behandeling, training, … aan te bieden op individuele basis en op groepsniveau. Hun volledige verhaal lees je hier.

Bronnen:

  • FOD Economie
  • Booming Belgium

D. 3 op 4 Belgen tevreden over job

De UGent en verzekeraar NN peilen als sinds 2017 naar het geluk van de Belgen in het Nationaal Geluksonderzoek. Begin dit jaar werd een nieuwe anonieme bevraging uitgevoerd.

Hieruit blijkt dat drie vierde van de Belgen tevreden is met zijn job. Inkomen draagt opvallend genoeg weinig bij aan dit werkgeluk. Verder is het opmerkelijk dat wie meer werkgeluk ervaart ook in het algemeen gelukkiger is.

Er zijn 5 factoren die cruciaal blijken bij het werkgeluk:

  1. zinvol werk
  2. ondersteuning van de leidinggevende
  3. mogelijkheid om vaardigheden en expertise te gebruiken
  4. subjectieve gezondheid
  5. werk-privébalans en slaapkwaliteit (gedeelde 5e plaats)

De organisatoren van het onderzoek lanceren ook het WorkBeats-festival. Het is een welzijnsconferentie die als doel heeft om een nieuwe manier van kijken naar welzijn op de werkvloer te introduceren.

Bron: NN

E. Ziek tijdens vakantie : 6 op 10 Vlamingen overkwam het al

Uit onderzoek van Protime blijkt dat 59% van de Vlamingen al eens ziek is geweest tijdens hun vakantie. Vroeger was je deze vakantiedagen kwijt, maar sinds dit jaar kan je die ziektedagen als verlofdagen recupereren (wet van 17 juli 2023 tot wijziging van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten en de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen met betrekking tot de samenloop van jaarlijkse vakantie en arbeidsongeschiktheid). Meer dan 4 op de 5 Vlamingen geeft aan dat ze dit een goede regeling vinden.

Vrouwen geven meer aan al eens ziek te zijn geweest tijdens hun vakantie dan mannen. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat zij vaker een zorg- en contactberoep uitoefenen en daarbij ook veel verantwoordelijkheden opnemen in de privésfeer.

Verder blijken ook jongere werknemers vaker ziek te zijn. Het gaat dan meestal om korte periodes van ziekte. Volgens experts zou dit te wijten zijn aan het feit dat jongeren minder aandacht aan hun gezondheid besteden en dat zij minder evenwicht hebben in hun werk-privébalans.

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven geeft aan dat we makkelijker ziek worden als we rust nemen. Stress wakkert immers ons immuunsysteem aan. Vakantie nemen geeft ons rust en dan komen de aandoeningen sneller aan het oppervlak. Dit is ook wel gekend onder de term Omgekeerd Kortjakje-syndroom of de vrijetijdsziekte.

Bron: Protime

III. PRAKTISCHE INFORMATIE

Op donderdag 6 juni 2024 tussen 12 u en 13 u lanceert INNI publishers een webinar rond het thema uv-straling. Dit webinar zal worden gepresenteerd door experts in het vak Gwin Steenhoudt & Paul van Delft.

Gratis inschrijven kan via deze link.

nieuwsoverzicht 27 tot 31 mei 2024 (wk 23)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.