nieuwsoverzicht 28 feb - 4 mrt (wk 9)

 06/03/22

 Varia

Nieuwe generieke gids / Coronabarometer: code geel vanaf 7 maart / Praktijkcode veiligheid en gezondheid in de bouw / Risicobeoordelingscijfers OiRA 2021 / Informatieblad en tips telewerk en MSA

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving opgenomen in INNIwise.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

B. Coronabarometer: code geel vanaf maandag 7 maart 2022

Het overlegcomité van vrijdag 4 maart heeft beslist dat de coronabarometer vanaf maandag 7 maart schakelt naar code geel.

Dit betekent dat de druk op de zorg onder controle is. Er is een daling vastgesteld van het aantal besmettingen, van het aantal nieuwe hospitalisaties en van het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen door coronapatiënten.

Tevens wordt de federale fase van het nationaal noodplan, afgekondigd bij de aanvang van de coronacrisis op 13 maart 2020, beëindigd en wordt volgende week de epidemische noodsituatie opgeheven. Zij wordt evenwel verder opgevolgd.

Alle beperkingen vallen weg, dus ook de beperkingen opgelegd in de horeca, winkels en evenementensector.

Het mondmasker blijft evenwel verplicht vanaf 12 jaar in zorginstellingen (bv. ziekenhuizen en woonzorgcentra) en op het openbaar vervoer.

Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen o.m. wanneer de 1,5 meter afstand niet kan worden gewaarborgd, bij uitzonderlijke drukte en in binnenruimtes.

De reisregels worden ook nog niet volledig opgeheven. Deze zijn na te lezen op info-coronavirus.be.

Wat het telewerk betreft, worden bedrijven en overheidsdiensten uitgenodigd om, in overleg met de sociale partners, een structureel regime voor telewerk te verankeren, voor zover dit nog niet gebeurde.

De persconferentie waarop deze nieuwe fase werd aangekondigd, kan online herbekeken worden.

Bronnen :

  • info-coronavirus.be
  • news.belgium.be

C. ILO keurt herziene praktijkcode voor veiligheid en gezondheid in de bouw goed

Experts van de International Labor Organisation (ILO) hebben een herziene en bijgewerkte praktijkcode (FR versie) aangenomen om werknemers in de bouwsector te beschermen.

Deze code is een herwerkte versie van de code van 1992. De veranderingen in werkwijze en werkomstandigheden in de bouwsector noopten tot aanpassing van de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen. Er wordt ook aandacht besteed aan het belang van veiligheids- en gezondheidsbeheersystemen, moederschapsbescherming, afvalbeheer (ecologische duurzaamheid) en emissiebeheer.

De bouwsector werd hard getroffen door de COVID-19-pandemie. Het is belangrijk om het herstel in deze sector te stimuleren en op die manier bij te dragen tot het verhogen van de productiviteit en de werkgelegenheid in de bouwsector.

Deze code biedt praktische richtlijnen om werkgevers en werknemers in de bouwsector te helpen bij het uitvoeren van risicobeoordelingen en het organiseren van bedrijfsactiviteiten met preventie als eerste prioriteit.

Door het versterken van het veiligheids- en gezondheidsbeleid in de bouwsector, draagt deze nieuwe code bij aan een mensgericht herstel van de pandemie in de bouwsector. Het zal de sector in staat stellen om in de toekomst het hoofd te bieden aan onvoorziene uitdagingen en de veiligheid en gezondheid van werknemers te beschermen, terwijl het voortbestaan ​​en de bedrijfscontinuïteit van ondernemingen wordt ondersteund.

Bron: ILO

D. Indrukwekkende risicobeoordelingscijfers voor 2021 dankzij OiRA

Met de sectorale OiRA-tools (Online interactive Risk Assessment) – ontwikkeld en onderhouden door het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA) – kunnen micro- en kleine ondernemingen risicobeoordelingen maken die hen helpen om een gedocumenteerde risicobeoordeling te maken op maat van hun vereisten. Die aanpak effent de weg naar een gezonde werkplek.

Op de website van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk kunnen deze tools per land, taal en sector doorzocht worden.

Begin 2022 presenteerde EU-OSHA een update over de cijfers van 2021:

Vorig jaar werden in een breed scala van sectoren in Europa (horeca, printing, bouw, textiel, koerierdiensten, eventsector, audiovisuele producties,…) meer dan 201.200 risicobeoordelingen uitgevoerd door het gebruik van online interactieve risicobeoordelingsinstrumenten (OiRA). In totaal waren in 2021 265 actieve tools beschikbaar met 123.000 geregistreerde gebruikers.

Ondertussen zijn er meer dan 85 OiRA-tools in ontwikkeling die focussen op het ondersteunen van risicobeoordelingsprocessen in verschillende EU-landen en -sectoren, van cateringdiensten, carrosseriebedrijven, wegtransport, bouw tot onderwijs.

Meer info vind je op de website van EU-OSHA.

Een overzicht van de OiRA-tools is hier terug te vinden.

E. Informatieblad en tips van EU-OSHA over telewerk en MSA

De definitieve doorbraak van telewerk op de werkvloer levert werkgevers en werknemers heel wat voordelen op: een hogere productiviteit, meer autonomie, een beperktere pendeltijd (en dus minder filestress) van en naar het werk, een gezondere werk-privébalans, …

Deze nieuwe werkvorm – met hybride werken als extra variant – houdt echter ook de nodige risico’s in. Heel wat werknemers ervaren een toenemend sociaal isolement ten opzichte van collega’s, psychosomatische klachten door langdurig stilzitten en musculoskeletale aandoeningen (MSA). Ook hebben ze soms moeite om te deconnecteren na een drukke werkdag.

Om deze risicofactoren goed in kaart te brengen, raden specialisten werkgevers en werknemers aan om samen een risicobeoordeling van de thuiswerkplek te maken. Op die manier kun je komaf maken met factoren die MSA verergeren en de werkplek ergonomischer inrichten.

Ook wordt werkgevers aangeraden om een robuust telewerkbeleid op te zetten met bepalingen over de beoordeling en het beheer van beroepsrisico’s, ergonomische apparatuur, werktijden en verwachte resultaten. Ook opleiding en scholing van werknemers is een belangrijk agendapunt, om zo de preventie en het beheer van MSA in goede banen te leiden. Het resultaat? Telewerkende collega’s die voldoende inspanningen leveren om tijdens een werkdag actief te blijven.

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) biedt op haar website een aantal publicaties aan om werknemers en werkgevers hierbij bij te staan. In een informatieblad vinden werknemers en werkgevers tal van tips om thuiswerkplekken zo comfortabel en gezond mogelijk in te richten en adviezen om tijdens thuiswerkdagen voldoende te bewegen.

Het volledig artikel hierover kan je terugvinden op INNIwise.

Bronnen:

  • Beswic
  • EU-OSHA

III. RECENT TOEGEVOEGD

nieuwsoverzicht 28 feb - 4 mrt (wk 9)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.