nieuwsoverzicht 29 jul tot 2 aug 2024 (wk 32)

 07/08/24

Nieuws

Lawaai ventilatiesystemen / Bescherming tegen hormoonverstoorders / Prioriteiten preventie en bescherming op het werk / Indexering voor arts-scheidsrechter

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen in INNIwise.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Actieve beheersing van het lawaai in ventilatiesystemen

Onze luchtkwaliteit wordt in stand gehouden door sterke en snelle ventilatiesystemen, die kunnen geluidshinder veroorzaken. Ventilatiesystemen kunnen veel geluid verder dragen door de luchtstroming en via zijn onderdelen. Er zijn verschillende mogelijke bronnen van lawaaihinder. Ondertussen zijn er nieuwe technieken die deze systemen actief proberen te beheersen.

Buildwise bestudeerde een nieuwe techniek. De klassieke oplossingen worden aangevuld met een innovatief en veelbelovend systeem, de actieve geluidsdemper.

Op de werkvloer vinden we voornamelijk passieve geluidsdempers. Dit wil zeggen dat het geluid gedempt wordt door absorberende materialen. Wanneer het ventilatiesysteem de minimumlengte van 90 cm bedraagt, werken deze passieve geluidsdempers doeltreffend voor hoge frequenties, maar niet voor lage frequenties. Daarom is het nuttiger om actieve geluidsdempers te gebruiken, die een aanvulling zijn op eerdere oplossingen. Ze nemen de lage frequenties weg en nemen niet veel plaats in beslag.

De actieve geluidsdemper absorbeert het geluid niet, maar genereert een antigeluidsgolf. Deze gaat zich mengen met de geluidsgolf van de ventilator waardoor de geluiden verzwakken. Voor dit systeem moet er een processor, luidspreker en één of meerdere microfoons geïnstalleerd worden. Het nadeel is dus dat je een elektrische toevoer en voldoende ruimte nodig hebt.

Deze oplossing is voorlopig nog voorbehouden voor grote installaties. Zo moeten we nog rekening houden met enkele aandachtspunten (zoals onderhoud en vereiste expertise). Deze oplossing moet nog geperfectioneerd worden voordat ze gebruiksklaar op de markt gebracht kan worden, maar is veelbelovend.

Bron: Buildwise

B. Bescherming voor zwangere vrouwen en jongeren tegen hormoonverstoorders

De federale overheidsdienst Volksgezondheid wil werkgevers, preventieadviseurs en werknemers bewust maken van het gevaar van hormoonverstoorders. Dit zijn chemische stoffen die niet geproduceerd worden door het menselijk lichaam en die onze hormonen verstoren. Zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden en jongeren zijn in dit geval kwetsbare risicogroepen. De FOD Volksgezondheid voert hier een sensibiliseringscampagne over sinds mei 2024 omdat iedereen er dagelijks mee in contact komt.

De campagne legt de focus op 10 tips om blootstelling aan hormoonverstoorders te beperken:

  1. Het gebruik van schoonheids- en verzorgingsproducten beperken;
  2. Opwarmen van voeding in plastic vermijden;
  3. Groenten en fruit goed wassen of schillen;
  4. Kookgerei met antiaanbaklaag vermijden;
  5. Minstens twee keer per dag een kwartier verluchten;
  6. Gebruik liever geen parfumverspreiders en kamerparfums;
  7. Let op de schoonmaakproducten die je gebruikt en stof regelmatig af met een vochtige doek;
  8. Laat het verven van bv. de babykamer aan iemand anders over;
  9. Was nieuwe kleding steeds alvorens ze te dragen;
  10. Win informatie in over de blootstelling aan schadelijke stoffen op je werkplek.

De blootstelling aan deze hormoon ontregelaars kunnen zorgen voor ernstige medische aandoeningen zoals diabetes, autisme, sommige kankers, … Werknemers lopen een risico en dienen bijgevolg beschermd te worden.

In het Belgisch staatsblad van 18 juli 2023 werd het koninklijk besluit van 2 juli 2023 gepubliceerd waardoor voor deze hormoon ontregelaars dezelfde regels gelden als voor kankerverwekkende stoffen opdat de werknemers beschermd zijn.

Wetenschappelijke kennis en wetgeving zijn nog in volle ontwikkeling. De vereiste studies kunnen nog jaren in beslag nemen. Daarom is de naleving van deze wet wel nog moeilijker.

De hormoonverstoorders werden opgenomen in een lijst met hormoon ontregelende stoffen en mengsels.

Bron : BeSWIC

C. Prioriteiten voor preventie en bescherming op het werk

De prioriteiten van de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk werden bezorgd aan de Minister van werk.

Externe diensten voor preventie en bescherming op het werk moeten gerichter focussen op de noden van de ondernemingen, vooral in kleinere ondernemingen, waar er vaak meer risico is. Hier zijn ze van mening dat er meer moet gezocht worden naar een evenwicht tussen wat er intern en extern moet gebeuren. Sociale partners moeten dan over alle relevante informatie beschikken zodat de externe diensten zicht optimaal kunnen inzetten binnen de ondernemingen.

Een van hun belangrijkste doelstellingen is dat werknemers kunnen blijven werken ongeacht hun gezondheidstoestand. Hier heeft de arbeidsarts een sleutelrol te vervullen. Hij is verantwoordelijk om te oordelen over de betrokken werknemer. Ze beoordelen of de werknemer nog steeds inzetbaar is en, indien dit niet mogelijk is, deze in te zetten bij een andere werkgever. Hiervoor zou het goed zijn dat arbeidsartsen, adviserende artsen en behandelende artsen met elkaar zouden communiceren. Dit zorgt voor een efficiënte uitwisseling van relevante gezondheidsgegevens.

Arbeidsartsen zouden optimaal inzetbaar moeten zijn. Hier bestaan nog heel wat uitdagingen wat vooral te maken heeft met het dalende aantal artsen en de blijvende stijging van fysieke en mentale aandoeningen. De sociale partners hebben deze prioriteitennota geëvalueerd. Zij zeggen dat de arbeidsartsen in de eerste plaats moeten werken aan risicopreventie op de werkvloer binnen de ondernemingen.

Een onderzoek over de evaluatie van vormingen voor preventieadviseurs en coördinatoren van veiligheid en gezondheid op het werk heeft een aantal hiaten naar boven gebracht. De laatste aanpassing van de regelgeving vond plaats in 2007. Intussen zijn er veranderende behoeften op de arbeidsmarkt. Deze regelgeving moet dus geëvalueerd en aangepast worden.

De volledige prioriteitennota kan je hier lezen.

Bron: Beswic

D. Indexering voor arts-scheidsrechter

Het koninklijk besluit van 14 juli 2024 is gewijzigd met de focus op de indexering van bedragen betreffende de arbeidsovereenkomsten. De nieuwe bedragen zijn van toepassing vanaf 4 augustus 2024.

De arts-scheidsrechter is de arts die tussenkomt als een werknemer en een controlearts een geschil hebben van medische aard. Zijn beslissing is bindend en definitief. De verliezende partij betaalt de procedure en de eventuele kosten van de werknemer.

Nieuwe bedragen :

  • Honorarium arts-scheidsrechter : 123,05 euro (voordien 75 euro)
  • Administratieve kosten : 62,34 euro (voordien 38 euro)

Toekomstige indexeringen van bovenvermelde bedragen, die gekoppeld worden aan de gezondheidsindex, zullen voorzien worden in het Koninklijk Besluit.

Bron : FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

III. PRAKTISCHE INFORMATIE

Nu de zomer in het land lijkt te zijn, zetten we graag de bijdragen over de thermische omgeving in de kijker:

nieuwsoverzicht 29 jul tot 2 aug 2024 (wk 32)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.