nieuwsoverzicht 3 tot 7 jun 2024 (wk 24)

 11/06/24

Nieuws

Wet houdende diverse bepalingen inzake gezondheid en financiën / EU beperkt gebruik siloxanen / Stress- en burn-outcijfers blijven toenemen / Nieuw Eurofound rapport / Mooi weer: daar is de korte broek … of toch niet? / Micropauzes

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

A. Wet houdende diverse bepalingen inzake gezondheid en financiën

Op 4 juni 2024 verscheen in het Belgisch Staatsblad de wet van 18 mei 2024 houdende diverse bepalingen inzake gezondheid en financiën.

Deze wet wijzigt onder meer de wet van 22 december 2009 betreffende een regeling voor rookvrije plaatsen en ter bescherming van de bevolking tegen tabaksrook, alsook aan de wet van 6 november 2022 betreffende de verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn.

In de wet van 22 december 2009 wordt een artikel 10/2 ingevoegd waarin een mogelijke tijdelijke sluiting en de modaliteiten hieromtrent worden bepaald. Het artikel treedt in werking op 1 juli 2024.

In de wet van 6 november 2022 wordt artikel 12 vervangen zodat de inwerkingtredingsdatums als volgt worden vastgesteld:

Deze wet treedt in werking op de tiende dag na de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad, met uitzondering van:
1° artikel 4, eerste lid, 1. tot en met 3., dat in werking treedt vanaf 1 januari 2027 en uiterlijk op 31 december 2037, niettegenstaande dat deze verplichtingen door de uitbaters reeds vrijwillig kunnen worden toegepast voor de datum van inwerkingtreding, en dit vanaf 1 oktober 2024;
2° artikel 4, tweede lid, dat in werking treedt op 1 januari 2027;
3° artikel 4, derde lid, dat inwerking treedt op 1 oktober 2024;
4° artikel 6, tweede en derde lid, dat in werking treedt op 1 januari 2025;
5° artikel 4, eerste lid, 4. tot en met 6., en artikel 6, eerste lid, die in werking treden op 1 januari 2038, met dien verstande dat deze verplichtingen door de uitbaters reeds vrijwillig kunnen worden toegepast voor de datum van inwerkingtreding.
De Koning dient, overeenkomstig artikel 4, tweede lid, bij besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, de gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn die aan de verplichtingen van de wet zijn onderworpen, vast te stellen vanaf 1 januari 2027, met de mogelijkheid dit al dan niet gefaseerd te doen, met dien verstande dat de verplichtingen van artikel 4, eerste lid, 1. tot en met 3., uiterlijk op 31 december 2037 van toepassing zijn op alle gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn en dat op deze datum alle gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn aan de voornoemde verplichtingen van de wet zijn onderworpen.
De Koning kan de verplichtingen in hoofde van de uitbaters en de afdwingbaarheid daarvan, zoals vermeld in artikel 4, eerste lid, 4. tot en met 6., en artikel 6 en opgenomen in het desbetreffende koninklijk besluit, toepasselijk verklaren, op voorwaarde dat de verplichtingen van artikel 4, eerste lid, 1. tot en met 3. en artikel 4, tweede en derde lid, van toepassing zijn op alle gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn. Gelet op hetgeen bepaald in het tweede lid, zal de Koning dit besluit, vastgesteld na overleg in de Ministerraad, nemen uiterlijk op 1 januari 2038.

Bron: W. 18-5-2024 (B.S. 4-6-2024)

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. EU beperkt gebruik siloxanen

Een nieuwe verordening (EU) 2024/1328 is op 16 mei 2024 aangenomen. De verordening gaat over het gebruik van siloxanen D4, D5 en D6.

De chemische stoffen octamethylcyclotetrasiloxaan, decamethylcyclopentasiloxaan, dodecamethylcyclohexasiloxaan hebben nuttige eigenschappen waardoor ze gebruikt worden in bijvoorbeeld cosmetische producten, maar ze zijn geïdentificeerd als zeer zorgwekkende stoffen vanwege hun effect op milieu en gezondheid.

Eerder werd het gebruik van D4 en D5 al beperkt in afspoelbare cosmetische producten zoals zeep, shampoo en conditioner. In de nieuwe verordening wordt ook D6 opgenomen.

Er wordt nu een beperking van concentratie voorzien van minder dan 0,1% van het gewicht van het product en dit in zowel afgespoelde als niet afgespoelde cosmetische producten (bv. dagcrème). Ook producten die door consumenten en professionelen worden gebruikt zijn vermeld.

Voor het op de markt brengen van producten gelden de beperkingen vanaf 6 juni 2026, al zijn er voor de verschillende productcategorieën overgangsperiodes voorzien:

  • 6 juni 2027: niet afspoelbare cosmetische producten
  • 6 juni 2031: medische hulpmiddelen, geneesmiddelen en diergeneesmiddelen
  • 6 juni 2034: gebruik van D5 als oplosmiddel voor droogkuis van textiel, leer en bont.

Ten slotte zijn er ook enkele uitzonderingen opgenomen die zich op het professionele gebruik richten alsook op bepaalde consumentenproducten op basis van siliconen die residuen van de betreffende chemische stoffen bevatten.

Bron: news.belgium

B. Stress- en burn-outcijfers blijven toenemen

Het afgelopen jaar nam IDEWE een risicoanalyse psychosociale aspecten (RAPSi) af bij ruim 35 000 werknemers. Daaruit blijkt dat de Belgische werknemers in 2023 wat meer stress, emotionele uitputting en distantie ervoeren en dat ze een hoger burn-out risico liepen ten opzichte van 2022.

Opvallend is de verbetering wat betreft alle parameters ten opzichte van het coronapiekjaar 2021. Toch zien we over een periode van 10 jaar een algemeen stijgende tendens.

Verder valt het ook op dat de toename van het onwelzijn bijna geen invloed heeft op de algemene tevredenheid of de blijfintentie van werknemers. Op beide gebieden zijn de cijfers de afgelopen 10 jaar status quo gebleven. Lode Godderis, professor Arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, wijt dit aan het belang van tevredenheid over de jobinhoud. Ook het gevoel van jobonzekerheid maakt dat mensen op hun werk willen blijven. Deze factoren zorgen ervoor dat mensen niet van werkgever willen veranderen, maar lopen wel een hoger risico op uitval of mindere prestaties.

Bron: IDEWE

C. Nieuw Eurofound rapport

Het Eurofound-rapport over leven en werken in Europa voor het jaar 2023 geeft een uitgebreid overzicht van het werkgelegenheidslandschap.

Het benadrukt het aanhoudende post-pandemische herstel, dat wordt gekenmerkt door een robuuste banengroei ondanks een matige economische groei en toenemende geopolitieke spanningen.

Het rapport gaat in op verschillende kritieke kwesties die het dagelijks leven en werk van Europeanen bepalen, zoals de toename van het tekort aan arbeidskrachten en de strategieën die worden geïmplementeerd om deze aan te pakken.

Het onderzoekt ook de impact van stressfactoren op de werkplek op gezondheid en welzijn, de uitdagingen die gepaard gaan met het vinden van betaalbare huisvesting en de ontwikkeling van minimumlonen in de lidstaten.

Er wordt opgemerkt dat stressfactoren op het werk, zoals ongewenst sociaal gedrag en jobonzekerheid, een aanzienlijk deel van de werknemers blijven treffen. Hoewel organisatorische middelen zoals managementondersteuning en opleiding deze risico's kunnen helpen verminderen, zijn ze niet helemaal toereikend en roept het rapport op tot preventief beleid om de risico's bij de bron aan te pakken. De bevindingen suggereren dat ondanks het feit dat er geen toename is in gerapporteerd geweld, pesterijen en discriminatie, deze kwesties een grotere negatieve invloed hebben op de gezondheid van werknemers dan andere stressfactoren. De uitbreiding van telewerk heeft ook bijgedragen aan een intensivering van het werk en problemen met het evenwicht tussen werk en privéleven, wat leidt tot meer ziekteverzuim en fysieke belasting.

Het volledige rapport kan hier geraadpleegd worden. (Uitsluitend in het Engels)

Bronnen:

  • BeSWIC
  • Eurofound

D. Mooi weer: daar is de korte broek … of toch niet?

De zon schijnt en het is warm, het ideale moment om over te schakelen naar een korte broek. Maar mag dat wel? En is dat veilig?

Controleer steeds de veiligheidsvoorschriften van je werkplek. Soms worden immers PBM’s vereist zoals een lange (werk)broek ter bescherming tegen mogelijke risico’s. Deze voorschriften niet naleven kan leiden tot verwondingen of disciplinaire maatregelen.

Tot de mogelijke risico’s behoren onder andere hittebronnen. Korte broeken zouden dan kunnen leiden tot brandwonden, een lange broek zorgt voor een extra beschermingslaag.

Ook tegen scherpe voorwerpen kan een lange broek preventief werken. Het risico op snij- en prikwonden wordt dan verkleind. Denk maar aan een zaagbroek voor tuiniers.

Daarnaast kunnen korte broeken er ook voor zorgen dat je meer blootgesteld wordt aan schadelijke stoffen. Chemische brandwonden of irritaties vermijden? Toch maar een lange broek dan.

Ten slotte zijn er ook nog de afspraken in verband met de dresscode die in een bedrijf gelden. Een korte broek dragen heeft mogelijks invloed op de hygiëne op het werk of op de professionele look.

Stof tot nadenken dus.

Bron: Cohezio

E. Micropauzes

Veilig en gezond werken, dat is ook mentale ruimte creëren. Daarvoor kunnen micropauzes ingezet worden. Uit onderzoek blijken deze ideaal om je hersenen te resetten.

Marcia Goddard, neurowetenschapper, geeft aan dat langer dan een uur werken zonder pauze geen goed idee is. Ons brein heeft immers maar een aandachtspanne van 40 minuten. Van alles wat daarna komt raken we vermoeid en kunnen we minder goed focussen. Een pauze zorgt ervoor dat de fysieke gezondheid verbetert en dat we ons gelukkiger gaan voelen.

Pauzes hoeven niet lang te duren. Het wordt aangeraden om elke 30 minuten even een actieve pauze te nemen. Op je stoel blijven zitten, dat telt dus niet.

Inspiratie nodig? Wat dacht je van:

  • Ademhalingsoefeningen
  • De planten op kantoor water geven
  • De kantoortuin op te ruimen
  • Een koffie te halen
  • Een (kleine) wandeling te maken
  • Voor de durvers: een dansje te doen

Bron: gezond leven

III. PRAKTISCHE INFORMATIE

Via ons platform kan je vragen aan experten stellen. Onlangs werd deze vraag beantwoord:

Bezoek ons op 18 juni 2024 op Prenne 70 in Kortrijk Xpo. Je vindt ons op standnummer 31.

nieuwsoverzicht 3 tot 7 jun 2024 (wk 24)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.