nieuwsoverzicht 4 - 8 april (wk 14)
Einde federale fase / statistieken kort ziekteverzuim / deelname aan enquête Eurofound / Statistieken woningbrand
I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING
Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.be.
II. OVERIGE NIEUWSITEMS
A. Einde federale fase van het nationaal rampenplan COVID-19
Twee jaar na de uitbraak van corona in ons land stopt de coronacommissaris Pedro Facon ermee. Ook de expertengroep en adviesorgaan GEMS gaat in waakstand. De coronacijfers zijn nog altijd hoog maar onder controle. Vanaf 7 maart 2022 geldt code geel in België, waarbij mondmaskers verplicht zijn in de zorg en het openbaar vervoer.
Hier vind je de huidige maatregelen in code geel.
Bron: info-coronavirus.be
B. Het korte ziekteverzuim stijgt tot een recordhoogte in België
Het korte ziekteverzuim van het eerste kwartaal van 2022 lag ruim de helft hoger dan in dezelfde periode van 2019, voor corona. Het betreft afwezigheden door ziekte van één dag tot maximaal een maand. Dit bedraagt 3,6 procent van alle werkbare werkdagen. Het is 53,7% meer dan in een modaal jaar (= Q1 2019 pre-corona) en 46,5% meer dan Q1 van 2021, een jaar waarin de cijfers voor kort ziekteverzuim al aan het stijgen waren.
Nog nooit zoveel werknemers waren afwezig door korte ziekte, zo blijkt uit een analyse van het HR-dienstenbedrijf Acerta. De analyse is gebaseerd op de gegevens uit de loonberekening van 320.000 werknemers van meer dan 40.000 private bedrijven.
De toename t.o.v. 2019 is het grootst bij jongeren:
- +78,7 %: werknemers jonger dan 20 jaar;
- +61,3 %: 20- tot en met 24-jarigen.
Jongeren blijven in verhouding minder vaak ziek dan oudere werknemers. Acerta-experte Ellen Van Grunderbeek wijst erop dat tijdens het eerste kwartaal de mondmaskerplicht is weggevallen, net als de verplichte quarantaine. "Vooral jonge mensen hebben met het meeste enthousiasme hun sociaal leven terug opgepikt. Bovendien ligt het percentage dat zich tegen griep heeft laten vaccineren in die leeftijdscategorieën lager dan onder de oudere bevolking".
Daarnaast zijn werknemers in de zorg meer dan gemiddeld kort ziek (4,1 % van alle werkdagen).
Bron: Acerta
C. Neem deel aan de 5de enquête van Eurofound over leven en werken in tijden van COVID-19
De COVID-19-pandemie heeft de afgelopen twee jaar een aanzienlijke impact gehad op het leven van mensen in heel Europa. Eurofound, de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden, lanceert de vijfde ronde van haar e-enquête. De bevraging startte eind maart 2022 en loopt tot 2 mei 2022. Hoewel velen nu weer aan het werk gaan en zich opnieuw met hun netwerk verbinden, zijn er heel wat zaken onherroepelijk veranderd.
Uit vorige enquêterondes bleek dat de geestelijke gezondheid en het vertrouwen achteruitgingen en de ongelijkheid toenam.
Vul de enquête in via de website van Eurofound.
Bron: Beswic
D. Elke week sterft er iemand in België door een woningbrand!
In 2021 vielen er minstens 50 doden door woningbranden in België. Een cijfer dat doet nadenken! In Vlaanderen vielen er minstens 21 doden, in Wallonië 23 en in Brussel 6. Hierbij lieten 8 jongeren, 25 volwassenen, 15 senioren (65+) en twee personen, waarvan de leeftijd nog niet gekend, het leven.
De vzw Oscare heeft berekend dat enkel in 2015 meer slachtoffers onder de jongeren te betreuren vielen. 25 van de 41 fatale woningbranden vonden plaats in eengezinswoningen.
Oscare merkt een aanzienlijke stijging op van het aantal sterfgevallen dit jaar. 2022 is nog maar enkele maanden ver en momenteel staat de teller al op 21 slachtoffers, waarvan vijf jongeren onder de 18 jaar.
Enkele aandachtspunten:
- Stel op voorhand thuis een eigen vluchtplan op en oefen dit in met je gezinsleden.
- Eén rookmelder per verdieping is te weinig. In een doorsnee gezinswoning zijn 6 tot 8 rookmelders nodig om te zorgen voor een snelle detectie. vb. elke slaapkamer, (trap)hal, ruimtes met meerdere elektrische toestellen.
- In de keuken, de badkamer en de garage dien je er geen te hangen, omdat ze sneller leiden tot valse alarmen. Plaats er wel één in de onmiddellijke omgeving.
- Koop rookmelders met een 10-jarige vaste batterij (levensduur).
- Test de brandmelder na installatie en verder regelmatig door op de testknop te drukken.
- Respecteer de installatievoorwaarden (handleiding).
- Het alarm van de rookmelders dient steeds hoorbaar te zijn tot in de slaapkamer en tijdens de diepe slaap!
- Als er ’s nachts brand uitbreekt heb je heel weinig kans om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.
- De meeste branden gebeuren 's nachts (23) en 's avonds (12). Cijfers 2021
Interessante infographics vind je hier.
Bron: Oscare - nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens
III. RECENT TOEGEVOEGD
Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise. Deze rubriek doet aankondiging van nieuwe aanwinsten. U kan dit steeds eigenhandig raadplegen:
- Activeer de 'login' op onze website;
- Klik op 'uitgebreid zoeken';
- Vink 'praktische informatie' aan in de navigatiebalk;
- Sorteer de resultaten op 'publicatiedatum' (rechtsboven).