nieuwsoverzicht 4 tot 8 november 2024 (wk 46)

 12/11/24

Nieuws

Het Vlaams en Waals regeerakkoord / Gen Z op de werkvloer / 25 jaar contractorveiligheid in België / Vertrouwen zonder voorschrift / Werken tijdens de zwangerschap

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Deze week zijn er geen nieuwe wetswijzigingen opgenomen in INNIwise.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Het Vlaams en Waals regeerakkoord

Attentia nam de nieuwe Vlaamse en Waalse regeerakkoorden onder de loep en bracht in kaart welke invloed deze zullen hebben op de arbeidsmarkt.

In Vlaanderen is het doel vooropgesteld om zo snel mogelijk een werkzaamheidsgraad van 80 % te bereiken en overschrijden. Ze zullen inzetten op verschillende pijlers:

versterkte activering van langdurig zieken die werk zoeken en niet-beroepsactieven;

talenten verder ontwikkelen om de productiviteit te verhogen en de loopbaan te versterken;

  • inzetten op werkbaar werk, inclusieve werkvloeren en een werkbare combinatie werk-privé;
  • interregionale mobiliteit en arbeidsmigratie.

Voor preventieadviseurs is de derde pijler uiteraard interessant. Voor de Vlaamse overheid speelt de werkgever een cruciale rol in de tewerkstelling van kwetsbare werknemers en om werknemers gezond aan het werk te houden. Samen met sociale partners zal de Vlaamse overheid de bestaande instrumenten evalueren en een strategie uitwerken om een doorbraak te realiseren inzake werkbare en inclusieve werkvloeren. Een aantal voorbeelden van hoe ze dat zullen doen: het verspreiden van goede praktijken inzake werkbaar werk, de werkbaarheidsmonitor van de SERV, sectorconvenanten, jobcoaches …

Het volledige Vlaams regeerakkoord kan je hier raadplegen (enkel in het Nederlands beschikbaar).

De Waalse overheid streeft naar dezelfde 80 % werkgelegenheidsgraad en heeft bijzondere aandacht voor de private sector en ondernemerschap.

Ze zetten onder andere in op:

  • samenwerking tussen bestuursniveaus en overleg tussen de sociale partners en de overheid, wat de versnippering van actoren op vlak van werk moet aanpakken. Er zal in die zin ingezet worden op coherentie van de acties van die verschillende actoren;
  • een vereenvoudigde en geoptimaliseerde werkgelegenheidssteun om de werkgelegenheidsgraad te verhogen;
  • een focus op knelpuntberoepen door alternerend leren, kwalitatieve begeleiding en mentorschap;
  • specifieke antwoorden op veranderingen op de arbeidsmarkt. Hieronder vallen professionele omscholing van werknemers, re-integratie van arbeidsongeschikten, bijzondere aandacht voor geestelijke gezondheidsproblemen en welzijn op het werk;
  • een betere samenwerking met verschillende partners om levenslang leren te optimaliseren.

Het volledige Waals regeerakkoord kan je hier raadplegen (enkel in het Frans beschikbaar).

Bronnen:

  • Attentia
  • Vlaamse regering
  • Gouvernement Wallon

B. Gen Z op de werkvloer

Gen Z (geboren eind jaren 1990 tot het einde van de jaren 2010) op de werkvloer is alvast een feit. Tegen 2025 zal deze generatie naar schatting 27 % van de werkende bevolking in de OESO-landen vormen. En ze hebben duidelijke verwachtingen van hun werkgever. Uit een onderzoek van het Top Employers Institute bij 1700 gen Z-ers wereldwijd blijkt dat ze streven naar een balans tussen werk en privé, welzijn op de werkvloer, en werkgevers die hen ondersteunen in hun persoonlijke en professionele groei.

Ze hebben een voorkeur voor stabiliteit, duurzaamheid en veiligheid. Ze zoeken naar werk dat niet alleen bijdraagt aan hun persoonlijke groei, maar ook aan maatschappelijke en ecologische vooruitgang. Ze kiezen voor leiders die hen inspireren en motiveren, met emotionele intelligentie als belangrijkste eigenschap van die leider. Ze hechten veel waarde aan inclusieve en respectvolle werkomgevingen waar ze sociale verbindingen kunnen opbouwen. Connectiviteit en plezier op de werkvloer zijn daar sleutelbegrippen.

Meer dan 80 % van de ondervraagden geeft aan dat werkgevers niet alleen verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van hun fysieke gezondheid, maar ook van hun mentale welzijn. Maar liefst 82 % van de ondervraagden vindt het belangrijk om hun eigen werkuren te kiezen. Flexibiliteit is dus van cruciaal belang. 62 % zegt zelfs een lager loon te kiezen in ruil voor een betere work-life balance.

Bronnen:

  • Top Employers Institute
  • HRmagazine

C. 25 jaar contractorveiligheid in België

De vzw Contractor Safety Management mag ondertussen zijn 25ste kaarsje uitblazen. Al een kwarteeuw beheert de vzw de veiligheids- en gezondheidssystemen VCA en BeSaCC in België. Dit houdt in: beheer, onderhoud, controle, kwaliteitsbewaking, ondersteuning en actualisatie van de systemen en voorschriften, en het ter beschikking stellen van hulpmiddelen en opleidingsmateriaal.

Tijd dus om even te kijken wat de toekomst brengt. Ze geven zelf aan dat de ambities groot zijn. Een nieuwe VCA-standaard moet antwoord bieden op de uitdagingen in de economie en gebruikmaken van opportuniteiten:

  • meer focus op veilig gedrag en veiligheid op de werkvloer;
  • versterkte managementbetrokkenheid;
  • nieuwe vormen van arbeidsorganisatie;
  • AI en digitalisering;
  • waarborgen voor ketens van onderaanneming;
  • vermijden van risico’s van sociale dumping;
  • doorbreken van taalbarrières;
  • verzekeren van de kwaliteit van audits en opleidingen;

Meer weten over VCA? Op onze website vind je heel wat praktische documenten met betrekking tot dit thema.

Bron: Contractor Safety Management

D. Vertrouwen zonder voorschrift

Lode Godderis is arts, hoogleraar en CEO van Idewe. In zijn nieuwe boek brengt hij inzichten vanuit die verschillende invalshoeken samen om een pleidooi te voeren voor het afstappen van het binaire denken in ‘wel of niet geschikt om te werken’. Godderis heeft al langer de ambitie om het tij van het almaar stijgende langdurig ziekteverzuim in dit land te keren, zo zette hij al uiteen in zijn recente Re-integratiemanifest.

In dit boek ‘Vertrouwen zonder voorschrift: een nieuwe blik op langdurige ziekte en herstel op het werk’ start Godderis zijn verhaal met hoe fundamenteel oneens hij het is met hoe er nu omgegaan wordt met langdurig zieke werknemers. Daarna staat hij stil bij een aantal oplossingen waaronder werkbaar werk ter preventie van uitval, verdere afbouw van het ziektebriefje, een goede dialoog bij uitval, het IGLOO-model voor meer welzijn … Godderis stelt een nieuwe aanpak voor die vertrekt vanuit kritische fasen in het herstelproces met als doel een betere herintegratie in de samenleving via aangepast werk en een duurzaam herstel.

Wie inspiratie wil over het omgaan met langdurig ziekteverzuim kan op onze website het praktisch document ‘Micro-inspanningen en langdurig ziekteverzuim’ raadplegen.

Bron: Idewe

E. Werken tijdens de zwangerschap

In veel gevallen is het mogelijk om tijdens de zwangerschap te werken tot aan de zwangerschapsrust, maar er zijn wel ergonomische risico’s waar rekening mee moet worden gehouden. Onderzoeken geven volgende grenswaarden aan:

  • tillen: maximum 10 kg en maximum 100 kg per dag;
  • staand werken: maximum 2,5 uur per dag;
  • geen nachtwerk en roterend shiftwerk;
  • werkduur: maximum 40 uur per week;
  • lawaai: maximum 80 dB;
  • trillingen: maximum 0,5 m/s²;
  • zitten: voldoende bewegen.

In sommige jobs zullen dus aanpassingen nodig zijn of is zelfs een vervroegde verwijdering van het werk nodig.

Bron: Ergonomiesite

III. PRAKTISCHE INFORMATIE

Expert Pascal Meyns beantwoordde de vraag ‘Wie wordt verantwoordelijk of aansprakelijk gesteld als techniekers opdrachten uitvoeren voor andere leidinggevenden zonder medeweten van hun eigen leidinggevende, en er gaat iets mis?’ Bekijk het antwoord hier.

Op donderdag 5 december 2024 kan je deelnemen aan ons webinar rond de nieuwe strengere welzijnswetgeving. Meer informatie vind je hier.

Inschrijven voor het webinar kan hier.


nieuwsoverzicht 4 tot 8 november 2024 (wk 46)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.