nieuwsoverzicht 5 tot 9 aug 2024 (wk 33)

 12/08/24

Nieuws

Hittestress / Nieuwe infographic over artificiële intelligentie / Duitsland optimaliseert regels en voorschriften omtrent veiligheid en gezondheid op het werk / Juiste preventiemaatregelen door nauwkeurige registratie van agressie / Ongevallen door zwembadproducten

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen in INNIwise.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Gevaarlijkere werkomstandigheden door hittestress

In een rapport van de internationale arbeidsorganisatie (IAO) kunnen we een analyse terugvinden van de nationale wetgeving tegen hittestress van 21 landen wereldwijd. De IAO identificeert gemeenschappelijke belangen voor maatregelen op het niveau van de werkplek.

Bij hittestress worden werknemers blootgesteld aan hogere dagtemperaturen alsook aan vaker voorkomende en hevigere hittegolven. Je lichaam geraakt oververhit waarna je fysieke en mentale klachten ervaart. Het is een stille moordenaar die onmiddellijk kan leiden tot ziekte, een zonnesteek of zelfs de dood. Op lange termijn kan dit ernstige chronische ziekten tot gevolg hebben, die een invloed hebben op het hart, de luchtwegen en de nieren.

Werknemers zullen met steeds gevaarlijkere omstandigheden te maken krijgen doordat ze voordien niet gewend waren aan extreme hitte. Ook krijgen de werknemers in klimaten die al warm zijn te maken met grotere risico’s. Dit tonen nieuwe cijfergegevens van de IAO aan. Dit is te wijten aan de warmere temperaturen in regio’s waar werknemers hitte niet gewend zijn volgens het rapport.

De arbeidsomstandigheden veranderen het snelst in Europa en Centraal-Azië. In deze regio’s werd de grootste toename van blootstelling aan extreme hitte geregistreerd. De getroffen werknemers kende een stijging van 17,3%, wat bijna het dubbele is van de gemiddelde toename wereldwijd. Door hittestress is er ook een stijging van het aantal letsels op het werk. In Europa, Centraal-Azië en Noord – en Zuid-Amerika is deze stijging het grootst.

In de meeste gevallen staan er bepalingen in de nationale wetgeving in verband met de bescherming van werknemers tegen overmatige hitte. Door de steeds groter wordende klimaatveranderingen bieden deze bepalingen geen afdoende oplossing voor de gevaren waarmee werknemers dagelijks te maken krijgen. Hierdoor ontwikkelen sommige landen nieuwe specifieke regelgeving om hitte op het werk aan te pakken.

Meer informatie over de thermische omgeving in België kan u terugvinden bij:

Bronnen:

  • Beswic
  • IAO

B. Nieuwe infographic met belangrijke cijfers en feiten over artificiële intelligentie

EU-Osha ontwikkelde een nieuwe infographic. Belangrijke cijfers, feiten en strategieën om voordelen en uitdagingen van automatisering voor veiligheid en gezondheid op het werk worden hierin weergegeven. Dit werd gemaakt als onderdeel van de campagne ‘Veilig en gezond werken in het digitale tijdperk’.

Met deze grafiek willen ze aantonen dat er steeds met een ‘human-in-command’-aanpak gewerkt moet worden. Waarbij er een prioriteit moet worden gegeven aan het welzijn, de veiligheid en de ondersteuning van de werknemer.

Uit cijfers kunnen we afleiden dat 27 % van de werknemers denkt dat AI het werktempo en de werkprocessen beïnvloedt. De controle op de werkvloer neemt toe volgens 47%. En 24% denkt dat AI afbreuk doet aan hun autonomie.

De volledige infographic kan je hier terugvinden. (Uitsluitend beschikbaar in het Engels.)

De uitdagingen en risico’s kan je terugvinden in het nieuwsoverzicht van week 29 waarbij je het volledige OSHA-verslag ook kan raadplegen. (Uitsluitend beschikbaar in het Engels)

Bron: EU-OSHA

C. Duitsland optimaliseert regels en voorschriften omtrent veiligheid en gezondheid op het werk

EU-OSHA zet in een nieuwe reeks publicatie de Duitse VGW-aanpak in de kijker. Duitsland doet immers een sprong voorwaarts in verband met de naleving van de wet – en regelgeving inzake veiligheid en gezondheid op het werk en kan zo andere landen inspireren.

Eerder werden al enkele documenten waarin nationale strategieën (van bv. Noorwegen) worden geanalyseerd opdat de regelgeving vooruit kan gaan.

De Duitse strategie voor veiligheid en gezondheid op het werk omvat deze pijlers:

  • Gezamenlijke doelstellingen ontwikkelen op het gebied van veiligheid en gezondheid op de werkvloer;
  • Gemeenschappelijke werkprogramma’s en actiegebieden uitvoeren volgens uniforme beginselen;
  • Doelstellingen, actiegebieden en werkprogramma’s evalueren en zo de samenwerking en coördinaties van acties verbeteren;
  • Een gebruiksvriendelijk en transparant pakket bepalingen en voorschriften opstellen.

Voor de jaren 2021 tot 2025 zijn er drie aanvullende werkprogramma’s goedgekeurd die zich richten op de volgende thema’s:

  • Systematisch en samen veilig omgaan met kankerverwekkende stoffen;
  • Goede werkorganisatie wat betreft de psychosociale belasting, de psyche;
  • Goede werkorganisatie wat betreft de belasting van het bewegingsapparaat (MSA).

Het volledige rapport kan je hier nalezen. (Uitsluitend beschikbaar in het Engels)

Bron: EU-OSHA

D. Juiste preventiemaatregelen door nauwkeurige registratie van agressie

Op het openbaar vervoer zijn er toenemende incidenten van verbaal en fysiek geweld tegen chauffeurs en controleurs. Zulke incidenten leiden tot meer afwezigheidsdagen door ziekte. Daarom is het een belangrijk onderdeel geworden in het agressiebeleid van zowel de vervoerssector als in andere sectoren.

Werknemers opleiden is hierbij cruciaal. In een opleiding rond interventie kan worden ingezet op de communicatievaardigheden en het zelfvertrouwen van de werknemers. Dit leidt dan weer tot een grotere jobtevredenheid. Hou wel in het achterhoofd dat een opleiding moet kaderen binnen een totaalaanpak en niet op zichzelf mag staan.

De werkgever moet volgens de wet een nauwkeurige registratie doen van elke vorm van agressie die zich voordoet door derden. Voor een model van een dergelijk register verwijzen we naar onze website. Daaropvolgend kan de preventieadviseur hier een jaarrapport van maken. Als dit voldoende nauwkeurig gebeurt, kunnen de juiste preventiemaatregelen genomen worden. Daarbij moet er ook openheid op de werkvloer ontstaan over agressie. Het is een gelegenheid om angsten en bezorgdheden te bespreken, maar ook erkenning kan bijdragen om de incidenten te verwerken.

Agressie kan niet volledig vermeden worden, maar een goede opvang en nazorg zal de negatieve impact beperken. Wanneer dit niet voldoet, is het aangewezen om externe professionele hulpverlening te organiseren.

Meer over agressie op het werk vind je in onze databank.

Bron: IDEWE

E. Ongevallen door zwembadproducten

De afgelopen jaren krijgt het Antigifcentrum meer oproepen met betrekking tot zwembadproducten. Ze gaan dan voornamelijk over ongelukken met chloorproducten en producten om de zuurtegraad te meten. Het aantal privé-zwembaden stijgt en daarmee ook het aantal ongevallen met zwembadproducten. De FOD Volksgezondheid wil inzetten op het verantwoord gebruik om zo het aantal ongelukken te verminderen.

We kunnen zwembadproducten kwalificeren onder de biociden. Dit wordt gebruikt om organismen te weren, maar heeft schadelijke gevolgen voor de gezondheid en het milieu.

Het inademen van chloorgas kan irritatie veroorzaken aan de keel en de luchtwegen. In sommige gevallen is zelfs een opname in het ziekenhuis nodig. Dit chloorgas kunnen we krijgen doordat chloorproducten in contact komen met vocht of in combinatie met andere zuren (bv. azijn, zoutzuur, pH-regelaar). Meestal zijn kinderen het slachtoffer van deze ongelukken. Ze kunnen bijten in een chloortablet, het product opdrinken, spatten op de huid of in de ogen of de producten foutief mengen, maar ook professionelen moeten bedachtzaam met deze producten omspringen.

Enkele tips tegen gevaarlijke situaties:

  • Meng chloorproducten niet met andere producten ;
  • Houd kinderen op een afstand en bewaar de producten buiten hun bereik ;
  • Respecteer de juiste dosis. (Gebruik niet meer product dan voorgeschreven omdat je een sneller effect hoopt te verkrijgen.) ;
  • Bescherm jezelf met een veiligheidsbril en -handschoenen ;
  • Bewaar de producten in de originele verpakking ;
  • Volg altijd de gebruiksaanwijzingen op het etiket.

De FOD Volksgezondheid heeft een federaal reductieplan voor biociden om deze ongevallen te voorkomen door het sensibiliseren van gebruikers en het weldoordacht gebruik van de producten.

Bronnen :

  • Prebes
  • FOD Volksgezondheid

III. PRAKTISCHE INFORMATIE

Afgelopen week was het de Wereldborstvoedingsweek. Een bijdrage hierover vind je terug op onze nieuwspagina.

nieuwsoverzicht 5 tot 9 aug 2024 (wk 33)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.