nieuwsoverzicht 8 tot 12 jul 2024 (wk 29)

 15/07/24

Nieuws

Nieuw: B. Vl. Reg. 26-4-2024 / Helft inbreuken op bouwplaatsen gerelateerd aan vallen van hoogte / Veilig en gezond werken in een digitale samenleving: automatisering / 43% van organisaties kent verzuimcijfers niet / Re-integratie bij zes op de tien bedrijven / Hydrateren in de zomer: de plastic waterfles

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

A. NIEUW: Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de specifieke brandveiligheidsnormen waaraan lokale dienstencentra, centra voor dagverzorging, centra voor dagopvang, centra voor kortverblijf, centra voor herstelverblijf, groepen van assistentiewoningen en woonzorgcentra moeten voldoen en tot bepaling van de procedure voor de uitreiking van het attest van naleving van die normen

Op 8 juli 2024 verscheen het Besluit van de Vlaamse Regering van 26 april 2024 tot vaststelling van de specifieke brandveiligheidsnormen waaraan lokale dienstencentra, centra voor dagverzorging, centra voor dagopvang, centra voor kortverblijf, centra voor herstelverblijf, groepen van assistentiewoningen en woonzorgcentra moeten voldoen en tot bepaling van de procedure voor de uitreiking van het attest van naleving van die normen in het Belgisch Staatsblad.

Artikel 3 en bijlage 1 en 2 bepalen de specifieke brandveiligheidsnormen waaraan een voorziening moet voldoen om de veiligheid van haar bewoners, gebruikers, personeel en bezoekers te waarborgen. Dit artikel bepaalt eveneens dat de voorwaarden van het K.B. 7-7-1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de gebouwen moeten voldoen, primeren indien deze strenger zijn. Voorts wordt verwezen naar NBN-normen.

Hoofdstuk 3 voorziet in de bepalingen omtrent de attesteringen. Afhankelijk van de mate waarin voldaan wordt aan de brandveiligheidsnormen zal een attest A, B of C worden uitgereikt, waarvan de modellen opgenomen zijn in de bijlagen bij het besluit. Erkenning als voorziening is enkel mogelijk bij een attest A of B.

In hoofdstuk 4 wordt de procedure voor het uitreiken van attesten omschreven. Zo zal de hulpverleningszone een onderzoek uitvoeren ne hiervan verslag uitbrengen aan de burgemeester. Die laatste reikt vervolgens de betreffende attesten uit.

De procedure om afwijkingen van de brandveiligheidsnormen aan te vragen en verkrijgen staat omschreven in hoofdstuk 5.

Het besluit treedt in werking op 1 juli 2024.

Bron: B. Vl. Reg. 26-4-2024 (B.S. 8-7-2024)

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Helft inbreuken op bouwplaatsen gerelateerd aan vallen van hoogte

Op 11 juni werden 174 bouwplaatsen geïnspecteerd door de arbeidsinspectie van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Er werd extra aandacht besteed aan volgende risico’s:

  • Vallen van hoogte
  • Gebreken aan steigerconstructies
  • Bouwputten
  • Blootstelling aan kwartsstof

Er werden 452 inbreuken vastgesteld, die kenbaar werden gemaakt via een corrigerend advies, een schriftelijke waarschuwing, een bevel of een PV. Door middel van een bevel kan een inspecteur bepaalde activiteiten of het gebruik van machines stopzetten. In juni werden er 110 bevelen opgesteld, die voornamelijk betrekking hadden over het werken op hoogte en het tekort aan bescherming tegen blootstelling aan kwartsstof.

Maar liefst 49% van de vastgestelde inbreuken had te maken met het risico op vallen van hoogte. Ongeveer de helft hiervan kwam door gebreken aan steigerconstructies. Ook het ontbreken van collectieve beschermingen aan randen en openingen vertegenwoordigt een groot deel van deze risico’s.

Als je in het achterhoofd houdt dat vallen van hoogte voor de meest ernstige arbeidsongevallen zorgt, is er nog veel werk aan de winkel. Daarenboven moeten we ook in gedachten houden dat de gevolgen van de tweede categorie, blootstelling aan kwartsstof, zich pas jaren later manifesteren en onomkeerbaar is. Ook hier moet dus voldoende aandacht aan besteed worden.

Meer weten over werken op hoogte? Bekijk dan zeker onze bijdrage Werken op hoogte in alle veiligheid eens.

Bron: BeSWIC

B. Veilig en gezond werken in een digitale samenleving: automatisering

In de campagne “Veilig en gezond werken in een digitale samenleving” besteedt men nu extra aandacht aan de tweede peiler: automatisering.

Nieuwe AI-systemen zullen een hulp voor werknemers betekenen doordat ze alledaagse en repetitieve kunnen overnemen. Ook voor risicovolle en complexe taken kan robotica ingezet worden en zo werknemers voor letsels behoeden. Werknemers krijgen op hun beurt meer tijd om vaardigheden aan te leren en creatiever in hun werk te zijn.

Toch zijn er ook risico’s verbonden aan deze nieuwe technologieën. Zo kan er minder aandacht voor het menselijke zijn, worden we te sterk afhankelijk van robotica of verliezen werknemers bepaalde vaardigheden. De werknemers kunnen op hun beurt een minder gevoel van autonomie ervaren, angst krijgen voor jobverlies of het systeem onvoldoende vertrouwen. Daarnaast zal ook scholing van de werknemers om deze nieuwe technieken te gebruiken cruciaal zijn.

Om deze redenen wordt gepleit voor een “human-in-command”-aanpak zodat de werknemer de voordelen ervaart en toch de controle over het werkproces behoudt.

Het volledige OSHA-verslag kan hier geraadpleegd worden (uitsluitend in het Engels).

Bronnen:

  • BeSWIC
  • EU-OSHA

C. 43% van organisaties kent verzuimcijfers niet

Meer dan 4 op de 10 organisaties heeft geen zicht op de verzuimcijfers, nog meer bedrijven (70%) heeft geen idee wat het verzuim hen kost. Dat blijkt uit een rondvraag van Mensura.

Bij kleine bedrijven ligt het cijfer zelfs nog hoger. Daar kent ongeveer de helft de verzuimcijfers niet. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe vaak werknemers ziek zijn, hoe lang ze ziek zijn of hoeveel dagen er geen verzuim is binnen de onderneming.

Sterker nog, een derde van de bedrijven die het verzuim niet opvolgen, geeft aan dat ze het nut er niet van inzien. Velen geven aan dat het te arbeidsintensief is. Opvallend omdat toch heel wat mensen afwezigheden wegens ziekte als storend ervaren.

Het is nochtans belangrijk om een goed zicht op verzuim te hebben, omdat je zo je verzuimbeleid op de noden kan afstemmen. Door enkel reactief te werken ontstaat er druk op de planning, productie en welzijn van de werkende collega’s. Daarnaast is kort verzuim vaak een voorbode van een langdurige afwezigheid.

Bedrijven zijn zich vaak ook niet bewust van de kost van een zieke werknemer. Recente cijfers van SD Worx geven aan dat de gemiddelde kost van een zieke werknemer zo’n 1 500 euro per persoon per jaar bedraagt (voor kort verzuim). Dit bedrag is waarschijnlijk een onderschatting, want naast de doorbetaling moet ook rekening gehouden worden met een vermindering in productiviteit.

Inspiratie nodig voor de aanpak van ziekteverzuim? Bekijk dan zeker ons webinar hierover.

Bron: Mensura

D. Re-integratie bij zes op de tien bedrijven

Het afgelopen jaar kreeg 62% van de Belgische ondernemingen te maken met de re-integratie van langdurig zieken. Dat blijkt uit een onderzoek van Acerta in samenwerking met Indiville.

Ongeveer de helft van de ge-re-integreerden ging progressief terug aan de slag in dezelfde functie. Een kleine 20% voorzag een andere job die aangepast was aan de herstellende werknemer. Anderen combineerden beide oplossingen.

Dit is een positieve evolutie, zeker omdat bijna 40% van de werknemers ooit al langdurig ziek is geweest. Zo’n 60% van deze mensen hervatte hetzelfde werk bij dezelfde werkgever. Anderen veranderen van functie en/of werkgever bij hun terugkeer naar het werk.

Nog opvallend is dat iets meer dan de helft van de werknemers aangeeft bij langdurige ziekte van bij het begin in contact te willen blijven met hun werkgever. Er is dus zeker draagvlak voor een blijvende communicatie.

Wanneer men peilt naar welke maatregelen met betrekking tot welzijn op het werk belangrijk zijn, staat aandacht voor re-integratie van langdurig zieken op de tweede plaats. Niet te onderschatten dus.

Bron: Acerta

E. Hydrateren in de zomer: de plastic waterfles

Voldoende water drinken is bij zomerse temperaturen een must. Een herbruikbare waterfles is dan ideaal, maar wat zijn de gevaren van zo’n fles? Het Nederlandse Voedingscentrum geeft advies.

Je hoort vaak dat het hergebruiken van waterflesjes niet goed voor je zou zijn. Dit valt best mee, op voorwaarde dat je het flesje correct gebruikt. We sommen enkele tips op:

  • Ververs het water regelmatig
  • Maak de fles dagelijks schoon met warm water en zeep
  • Laat het flesje niet in de zon of warme auto liggen, warmte zorgt ervoor dat bacteriën zich vermenigvuldigen
  • Liever geen plastic: kies voor een fles van RVS of glas

Bron: Nieuwsblad

III. PRAKTISCHE INFORMATIE

Bekijk zeker ook onze praktische informatie omtrent re-integratie:

nieuwsoverzicht 8 tot 12 jul 2024 (wk 29)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.