nieuwsoverzicht 2 tot 6 december 2024 (wk 50)

 09/12/24

Nieuws

CLP-verordening / Alcohol- en drugspreventie / Elektrische veiligheid

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Deze week zijn er geen nieuwe wetswijzigingen opgenomen in INNIwise.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. CLP-verordening

Vanaf 11 december treedt de herziening van de Europese CLP-verordening in werking. Deze verordening stelt regels op voor indeling, etikettering en verpakking van gevaarlijke chemische stoffen en mengsels met als doel eenduidigheid van waarschuwingen en symbolen in de hele Europese Unie. Door maatschappelijke evoluties zoals digitalisering van verkoop of circulaire economie en nieuwe wetenschappelijke inzichten werd het nodig om de indeling, etikettering en verpakking hierop af te stemmen.

Door nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen leren we risico’s van chemische stoffen beter kennen, zoals stoffen die de hormonen verstoren of die langetermijneffecten hebben. Deze risico’s zijn nu makkelijker op te nemen in de classificatie van die stoffen. Toezichthoudende instanties zullen gevaarlijke stoffen zo sneller kunnen identificeren en indelen waardoor er sneller kan gereageerd worden op nieuwe risico’s. Ook de regels voor digitale etikettering werden geüniformeerd, waardoor informatie over gevaarlijke stoffen ook digitaal beschikbaar wordt. De herziening stelt eveneens voorschriften op voor navulstations.

Al deze wijzigingen moeten het makkelijker maken om de risico’s van het werken met chemische stoffen beter in te schatten en zo de juiste voorzorgen te nemen, wat veiligere werkomstandigheden betekent.

Bronnen:

  • Prebes
  • IDEWE

B. Alcohol- en drugspreventie

Met de feestdagen – en de bijbehorende kerst- of eindejaarsfeestjes op het werk – in het vooruitzicht wordt ook alcohol- en drugspreventie op het werk weer in de schijnwerpers gezet.

Conferentie over alcohol- en druggebruik: uitdagingen voor een preventiebeleid op het werk

In het kader van het Interfederaal Actieplan 2023-2025 ter bestrijding van schadelijk alcoholgebruik werd op 20 november een conferentie gehouden om preventiebeleid rond werkgerelateerd alcohol- en druggebruik te stimuleren. Deskundigen en sociale partners konden hier kennis, ervaring en resultaten delen. In een eerste luik werd de impact van alcoholgebruik op de samenleving en het belang van een globaal gezondheidsbeleid toegelicht.

In een tweede luik werd de impact op werkomgeving en het wettelijke kader toegelicht. Een goed preventiebeleid omtrent alcohol en drugs gebruikt aantoonbare kortetermijngevolgen zoals absenteïsme en verminderde prestaties als aanknopingspunt. Verder werd ook een dynamische aanpak met drie pijlers benadrukt: management, preventie en hulp bieden. Tot slot werd in dit tweede luik het Interfederaal Actieplan en CAO 100 besproken.

In een derde luik werden de sociale partners aan het woord gelaten. Zij deelden hun ervaringen met 15 jaar CAO 100 op het terrein. De sprekers in dit luik gaven aan dat de CAO 100 zijn vruchten afwerpt en dat de situatie in die 15 jaar sterk verbeterd is. Er werd dieper ingegaan op het belang van de samenwerking tussen het welzijnsbeleid en het personeelsbeleid en dat een goed beleid niet alleen de gezondheid en veiligheid van de werknemer bevordert, maar ook de algemene werking van een organisatie.

Tot slot volgde nog een panelgesprek over het belang van ondersteunende hulpverlening in een preventief alcohol- en drugsbeleid.

Meer informatie over het Interfederaal Actieplan Alcohol 2023-2025 op INNIwise kan je hier vinden.

De presentaties van de sprekers kan je hier terugvinden.

Rijden onder invloed

Al sinds 2015 is de alcohollimiet voor professionele bestuurders verlaagd tot 0,2 promille, wat neerkomt op een nultolerantie, maar sinds 1 oktober zijn in het algemeen de regels rond rijden onder invloed van verdovende middelen verstrengd. Ook deze hebben zo hun impact op een onderneming. Wat houden die verstrengingen zoal in:

Uitbreiding van de speekseltest: waar de politie vroeger drie tekenen van gebruik nodig had voor ze een speekseltest mochten afnemen, is dat nu maar één teken van gebruik meer. De politie kan een speekseltest vragen wanneer de bestuurder spontaan gebruik binnen de 12 uur meldt, wanneer de geur van het product kan waargenomen worden, wanneer de bestuurder in het bezit is van drugs of gebruiksapparatuur, wanneer het apparaat voor drugsdetectie een positieve detectie aangeeft of wanneer de bestuurder weigert mee te werken.

Uitbreiding van de sancties: boetes tussen 1600 en 16000 euro, tijdelijk rijverbod en bij herhaaldelijke inbreuken een gevangenisstraf.

De werkgevers worden gestimuleerd om een duidelijk preventiebeleid rond alcohol en drugs te voeren. De overheid spoort ondernemingen dan ook aan om werknemers goed in te lichten over de risico’s van rijden onder invloed in de vorm van sensibiliseringscampagnes, opleidingen of workshops.

Alle informatie over een preventief alcohol- en drugsbeleid voor jouw onderneming vind je hier.

Bronnen:

  • BeSWIC
  • QADO
  • FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
  • CESI
  • VSV

C. Elektrische veiligheid

Ook bedrijven doen graag mee met feestelijke kerstverlichting. Of misschien willen werknemers graag hun werkplek versieren om in de feeststemming te komen. Heel gezellig natuurlijk, maar hou hierbij wel rekening met de veiligheid. Al die lichtjes moeten ook van stroom voorzien worden en zeker in een kantooromgeving waar er al tal van elektrische apparaten moeten aangesloten worden, krijg je al snel een tekort aan stopcontacten. Een stekkerblok of verlengsnoer kan hier een oplossing bieden, maar deze zijn niet altijd zonder risico. Hoewel er verschillende soorten stekkerblokken zijn, moeten ze sowieso voldoen aan onze Belgische wetgeving. Deze stelt dat enkel stekkerblokken met penaarde gebruikt mogen worden: er moet in de stekkerplekken van het stekkerblok dus een pin zitten. Een stekkerblok of verlengsnoer met zowel randaarding en penaarding is ook toegelaten. Stekkerblokken kunnen verschillende soorten veiligheden hebben. Zo kan een stekkerbok een algemene aan/uitknop hebben of zelfs een aan/uitknop voor elke stekker. Zo kan je de stroom voor apparaten die op een bepaald moment niet gebruikt worden volledig uitschakelen. Ook kan een stekkerblok een overspanningsbeveiliging hebben. Deze beveiliging beschermt je apparaten tegen overspanning door spanningspieken. Tot slot hebben sommige stekkerblokken ook een hogere contactbescherming (FI, IP44) die gevaarlijke lekstromen, door bijvoorbeeld een beschadigde kabel, herkent en de actieve draden meteen van het net loskoppelt.

Welk soort stekkerblok je ook kiest, je mag meerdere stekkerblokken nooit achter elkaar steken. Dit kan een overbelasting veroorzaken waarbij een stekkerblok al snel kan opwarmen tot 200 graden en er in het ergste geval kruipvuur ontstaat. Kruipvuur is enorm gevaarlijk omdat er in tegenstelling tot een normale brand, geen zichtbare vlammen ontstaan. Dit kan ook ontstaan wanneer het totale vermogen van alle aangesloten apparaten het maximale vermogen van het stekkerblok overschrijdt. Belast dus nooit een stekkerblok tot zijn maximale vermogen, behoud liever nog een marge om de veiligheid te garanderen.

Bronnen:

III. PRAKTISCHE INFORMATIE

Zag je onze blogpost over de Internationale dag voor personen met een handicap al?

nieuwsoverzicht 2 tot 6 december 2024 (wk 50)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.