Nieuwsoverzicht week 06

 12/02/21

Nieuws

08 - 12 februari 2021

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.be.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Aanbevelingen WHO: "elke beweging telt mee voor een betere gezondheid"

De WHO (World Health Organization) lanceerde eerder aanbevelingen fysieke arbeid en zittend gedrag. Voor het eerst worden aanbevelingen gegeven over de associaties tussen zittend gedrag en gezondheidsresultaten. Er wordt ook expliciete aandacht besteed aan subpopulaties: baby's, zwangere en pas bevallen vrouwen, mensen met chronische aandoeningen (diabetes of kanker) of handicaps.

De nieuwe richtlijnen bevelen ten minste 150 tot 300 minuten matig intensief bewegen per week aan. Dit geldt zowel voor alle volwassenen, inclusief mensen met chronische aandoeningen of handicaps. Voor kinderen en adolescenten geeft men gemiddeld 60 minuten per dag aan. Meer detail in het WHO-rapport.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven onderschreef woensdag deze nieuwe richtlijnen. Elke stap telt voor je fysieke én mentale gezondheid. De focus ligt op korte en kleine beweegmomenten.

Dit geldt voor iedereen, zeker in deze tijden. Beweging is het geheime wapen tegen COVID-19. Een ‘medicijn’ dat:

  • je mentaal welbevinden beschermt, waarbij de stress vermindert en je ontspannen wordt;
  • je immuunsysteem versterkt.
  • chronische aandoeningen en overgewicht vermijdt.

Als je hier hulp of extra motivatie voor zoekt, kan je zelf aan de slag op hun website. Doe de bewegingstest en bepaal hoeveel je zit en beweegt. Bij twijfel kan je terecht bij een zorgverlener of bewegingsdeskundige. Op de website staan ook per leeftijdscategorie richtlijnen over hoeveel beweging aangewezen is.

B. FAQ omtrent allerlei testen in de strijd tegen COVID-19

Regelmatig ontvangt de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) vragen over preventieve maatregelen, genomen door de werkgever, ter voorkoming van de verdere verspreiding van het virus. Dit genereert gezondheidsgegevens en heeft een impact op de privacy, de fysieke integriteit en arbeidsrecht. Hiervoor bestaat een regelgevend kader.

Op de website van GBA staat een overzicht van terugkerende vragen op de werkvloer:

  • Mag ik de lichaamstemperatuur meten van mijn werknemers en bezoekers?
  • Kan ik hen een vragenlijst laten invullen dat peilt naar symptomen van COVID-19?
  • Mag ik werknemers verplichten een sneltest af te nemen?
  • Mag de werkgever me om een vaccinatiebewijs vragen?
  • Mag ik de na(a)m(en) van besmette werknemers bekend maken?

De GBA is ook erg kritische over de verzameling van persoonlijke gegevens in het kader van de vaccinatiecampagne. Het integrale advies kan je hier nalezen.

C. Bij 6 op de 10 bedrijven wil vaccineren op de werkvloer

Op dit moment wordt er zeer weinig gevaccineerd. Eenmaal de vaccinatie op kruissnelheid komt, willen bedrijven hun steentje bijdragen en op de werkvloer vaccineren. Dat blijkt uit een bevraging van Voka bij een duizendtal bedrijven. Een medewerker zal immer nooit een medewerker verplichten om zich te laten vaccineren.

Herbeluister het interview Radio 1 - 'De Ochtend'

D. Cijfers ziekteverzuim al drie maanden op rij lager dan jaar eerder

De cijfers naar welbevinden en veerkracht tonen dat de pandemie er de afgelopen maanden stevig heeft ingehakt. En toch. De Vrije Universiteit Brussel en Acerta zien er hoopgevend signaal in: “Minder ziektedagen tonen het groeiend aanpassingsvermogen werkende Belg”

De afgelopen drie maanden meldt de Belg zich minder vaak ziek van het werk in vergelijking met een jaar eerder. In november en december 2020 ging gemiddeld 1,8 % van de werkuren verloren door kort ziekteverzuim (afwezigheid van minder dan een maand). Dat cijfer ligt een kwart lager in vergelijking met november-december 2019. Het is ook een daling van bijna 30 % tegenover de eerste lockdown. De eerste cijfers van 2021 bevestigen de positieve trend. Al drie maanden op rij liggen de ziektecijfers dus ruim lager dan dezelfde maanden een jaar eerder.

Prof. dr. Elke Van Hoof ziet geen reden tot paniek. “Voorlopig zien we in onze cijfers vooral een normale reactie op een abnormale situatie: men ervaart klachten als gevolg van de onzekerheid, een gebrek aan perspectief en angstgevoelens gepaard met de coronacrisis."

Bron: Persbericht VUB

III. RECENT TOEGEVOEGD

Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise. Een greep uit recente aanwinsten:

  • Brandpreventiedossier
  • Starterskit: welke basisdocumenten zijn er nodig om het preventiebeleid vorm te geven?
  • Experttalk agressie op het werk (n.a.v. publicatie boek 'agressiewijs')
  • Cases vertrouwenspersoon: hoe ga je om met agressie of het beroepsgeheim?
Nieuwsoverzicht week 06

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.