Nieuwsoverzicht week 12
22 - 26 maart 2021
I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING
Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.be.
II. OVERIGE NIEUWSITEMS
A. Agoria biedt bedrijven scan aan die meet hoe coronaveilig men werkt
Agoria, de federatie voor de technologische sector, heeft vorig jaar de 'Covid Industry Risk Scan (CIRS)' ontwikkeld voor bedrijven waar telewerk niet altijd en overal mogelijk is. Het meet hoe coronaveilig men werkt.
Deze tool is een digitale checklist die je helpt om op gestructureerde wijze alle maatregelen te nemen die verplicht en/of aangewezen zijn om ook tijdens uitbraken van het coronavirus veilig te kunnen werken in uw bedrijf. "De CIRS heeft de toets van de sociale inspecties al verschillende keren met succes doorstaan", zegt Bart Steukers. Ondertussen is de 4de versie uit. Deze is gebaseerd op de generieke gids ‘Veilig aan het werk’.
Zo'n 400 technologiebedrijven gebruikten de scan reeds. Gezien de stijgende besmettingen en de bijkomende druk op scholen en bedrijven, bieden we deze vanaf nu gratis aan elk bedrijf in ons land aan, onafhankelijk of het nu bij de technologische industrie hoort of niet.
Meer info over het gebruik ervan vind je hier.
B. Naast nek- en rugklachten ook meer aandacht voor 'oogzorg' bij telewerkers
Mensen blijven thuis vaak te lang achter een laptop werken zonder een laptopstandaard en zitten te lang stil zonder actieve pauzes. Je kijkt dan constant naar beneden en buigt het hoofd wat voorover. Dit vertaalt zich rechtstreeks tot nek- en rugklachten. Zo geeft bijna de helft van de thuiswerkers aan nek-, schouder-, rug- of andersoortige klachten te ervaren. Iets minder dan de helft doet zelf niets om de klachten te voorkomen.
Een onderzoek bij ruim 1000 Nederlandse telethuiswerkers, blijkt dat een kwart van hen oogklachten in het afgelopen jaar heeft ervaren. Het aantal mensen met oogklachten is door thuiswerk, met het coronavirus, fors gestegen. De ongemakken, zoals vermoeide, droge of branderige ogen en slecht zicht, zijn met 73 procent toegenomen ten opzichte van de periode voor Covid-19.
Oogklachten zijn het gevolg van te lang achter het scherm te zitten of te werken in een werkplek zonder optimale verlichting. Ze leiden tot concentratieproblemen of (versterken) fysieke klachten.
Beeldschermwerkers kunnen op het einde van de werkdag last hebben van prikkende of vermoeide ogen. Een beeldschermbril kan voor hen soms het verschil maken. De wetgever beschouwt een beeldschermbril in dat geval als een noodzakelijk correctiemiddel voor het uitvoeren van beeldschermwerk (Art. 7 van het KB van 27/08/1993 betreffende het werken met beeldschermapparatuur). De kosten ervan vallen in dat geval ten laste van de werkgever. De bril corrigeert het zicht op een afstand van ongeveer 50 tot 60 cm tot het toetsenbord en 70 cm tot het beeldscherm. Een leesbril (voor afstanden tot 30 cm) of een bril voor verzicht (voor meer dan 2 m) hoeft u als werkgever dus niet te voorzien.
Als werkgever beschikt u het best over een procedure voor de aanvraag van dergelijk correctiemiddel. Een tussenkomst van de arbeidsarts is vereist. De aanvraag van een beeldschermbril wordt aangevraagd na een oogtest en maakt deel uit van het medisch onderzoek.
Bron cijfers: Nederlands onderzoek van Multiscope, in opdracht van GrandVision
C. Overheidswebsite deelt je vaccinatiedatum vroeger mee dan de briefuitnodiging
Deze datum is van nationaal belang: de vaccinatiedatum van onze eerste dosis. We kijken hier reikhalzend naar uit, omdat deze het 'rijk van de vrijheid' inluidt. Daartoe krijgt iedereen een uitnodiging in de bus van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het kan voorvallen dat deze kort voor het ingeboekte tijdslot aankomt. Toch is er een achterpoortje.
Van zodra je ingeboekt bent bij een vaccinatiecentrum, kan je jouw uitnodiging al terugvinden op de overheidswebsite mijnburgerprofiel.be. Je kan dus al vroeger zien waar en wanneer je verwacht wordt.
Op dit moment worden de 80-plussers ingeënt. De selectie wordt volgens leeftijd gemaakt: aflopend van boven naar beneden. "De vaccinatie van alle 65-plussers kan zeker nog tot de tweede helft van april duren", aldus Moonens.
Als je in 'Mijn Burgerprofiel' je eBox activeert, zal je meteen via e-mail worden verwittigd van de uitnodiging.
Bron: De Standaard
III. RECENT TOEGEVOEGD
Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise. Deze week werd een toelichting en voorbeeld van een explosieveiligheidsdocument toegevoegd.
Recent werden volgende vragen aan experten toegevoegd:
- Moet er een CO2-detectie (vast of individueel) aanwezig zijn in een gesloten ruimte bv. een koelkamer of atelier waar er personen tewerkgesteld zijn?
- Zijn veiligheidsschoenen voor poetsvrouwen/mannen verplicht in een niet-industriële omgeving, zijnde in een dienstenomgeving (hulp en dienstverlening aan kwetsbare groepen)?
- Bestaat er een overzichtslijst van de erkende EDTC?