19 - 30 juli (wk 29-30)
Fase 3 Zomerplan / indicatorenbevraging 'gezond op de werkvloer' / platformwerkers / legionellarisico’s bij thuiskomst
I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING
Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.be.
II. OVERIGE NIEUWSITEMS
A. Derde fase van het Zomerplan treedt in werking
Er werd voldaan aan onderstaande voorwaarden om de derde fase te initiëren:
- minimum 70 % van de volwassen Belgen dient één keer gevaccineerd te worden;
- het aantal coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg ligt onder de 500.
We lijsten hieronder de wijzigingen die een impact kunnen hebben op de werkvloer.
Toegelaten capaciteit (bedrijfs)evenement:
- Binnen: verhoging tot maximaal 3.000 aanwezigen (evenementen, wedstrijden, voorstellingen en congressen of 100% van de zaalcapaciteit als er minder volk binnen kan. Dit moet wel nog met een mondmasker en op een veilige afstand. De verplichting tot neerzitten vervalt.
- Buiten: verhoging tot 5.000 aan publiek, eveneens op 1,5m en met mondmasker. De mondmaskerplicht bij outdoor-evenementen vervalt indien men een vaste zitplaats heeft (vb. voetbalstadion).
- Vanaf 13 augustus zijn ook massa-evenementen in de buitenlucht weer toegelaten, als bezoekers met het Covid Safe Ticket kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn, minder dan 48 uur geleden een negatieve coronatest hebben afgelegd of recent besmet raakten met het virus en weer hersteld zijn.
- Ook handelsbeurzen kunnen weer doorgaan.
Het Overlegcomité bevestigt het belang van het dragen van een mondmasker, het houden van een veilige afstand en het voldoende ventileren van binnenruimtes.
Bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen die buiten worden georganiseerd, wanneer het publiek verplicht is te blijven zitten, mag het mondmasker enkel worden afgezet zolang de persoon neerzit.
Het Covid Safe Ticket zal vanaf 13 augustus enkel gelden voor buitenevenementen vanaf 1.500 personen. Vanaf 1 september komen ook binnenevenementen in aanmerking. Dan treedt de vierde fase van het zomerplan in werking.
Het Covid Safe Ticket kan dan worden ingezet voor binnen evenementen. Bij gebruik ervan vallen regels rond mondmasker en sociale distancing weg. Wel moet er een plan voor crowd-management bestaan, moeten sanitaire voorzorgsmaatregelen gevolgd worden en adequate ventilatie (met CO2-meter binnen) voorzien zijn.
Vanaf 1 september is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO₂) verplicht in de gemeenschappelijke besloten ruimten van alle inrichtingen van de sportsector en de evenementensector.
Bron: info-coronavirus.be
B. Indicatorenbevraging 'gezond op de werkvloer'
Onze bedrijven waken steeds beter over een gezonde werkvloer. Toch minstens over de fysieke gezondheid van de werknemers. De zorg om het mentaal welzijn kan nog een stuk beter. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).
De indicatorenbevraging is een vierjaarlijkse enquête die peilt naar het preventief gezondheidsbeleid in ondernemingen. De bevraging dateert van 2019, nog vóór de coronacrisis dus, toen telewerk nog een stuk minder ingeburgerd was. De vorige editie dateerde van 2015.
Bijna alle Vlaamse bedrijven bieden gratis water en warme dranken aan. Vers fruit is te verkrijgen op vier van de tien werkvloeren. En bijna de helft van de werkgevers voorziet kleedkamers om werknemers te stimuleren met de fiets te komen.
In contrast met de groeiende zorg voor een fitte werknemer, staat de ondersteuning van werknemers die zich niet goed in hun vel voelen. Eén op de drie bedrijven biedt geen zorg, begeleiding of doorverwijzing aan werknemers die kampen met mentale welzijnsproblemen zoals stress, depressie of burn-out.
De opvallendste cijfers vind je in onze blog. Het integrale rapport vind je hier.
Bron: gezondleven.be
C. Diverse initiatieven rond platformwerkers
Op Europees vlak zijn er enkele initiatieven om de arbeidsomstandigheden van platformwerkers te reglementeren.
Platformwerk is het totaal aan werkzaamheden dat via online platforms wordt aangeboden aan potentiële werknemers. De coronacrisis heeft de digitale transformatie en de uitbreiding van platformbedrijfsmodellen op de interne markt versneld.
Op 30 juli 2021 start de Commissie de eerste fase van de raadpleging van de Europese sociale partners over de verbetering van de arbeidsomstandigheden van mensen die werken via digitale arbeidsplatforms. Platformwerk ontwikkelt zich in de EU snel in een toenemend aantal bedrijfssectoren. Het kan zorgen voor meer flexibiliteit, meer kansen op werk en extra inkomsten, ook voor mensen die op de traditionele arbeidsmarkt moeilijker aan de bak komen.
Bepaalde soorten platformwerk worden echter ook geassocieerd met onzekere arbeidsomstandigheden, zoals het gebrek aan transparantie en voorspelbaarheid van contracten, problemen op het vlak van gezondheid en veiligheid en ontoereikende toegang tot sociale bescherming. Daarnaast is er ook het grensoverschrijdend karakter en het algoritmisch beheer.
Zowel de IAO als Eurofound hebben ook documenten over platformwerkers opgesteld. Een overzicht vind je hier.
Bron: Beswic
D. Zomervakantie brengt legionellarisico’s met zich mee
Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Burgers onderkennen niet de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt. Volgens Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, worden hierdoor onnodig veel mensen na de vakantie besmet met legionella.
De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden Celsius. Besmetting vindt plaats via het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water (aerosol) die door verneveling van water in de lucht kunnen komen, bijvoorbeeld bij het douchen.
Legionella-infecties hebben grote gevolgen, variërend van vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, mobiliteitsproblemen, longontsteking, forse griep tot zelfs de dood. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel (aerosol), waardoor de bacterie zich in de longen nestelt.
Techniek Nederland raadt terugkerende vakantiegangers aan om bij thuiskomst alle koud- en warmwaterkranen te openen.
Enkele tips:
- Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen thuis twee minuten lang. (Dit kan je ook doen bij aankomst op de je hotelkamer of camping).
- Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.
- Hang een tuinslang niet op in de volle zon. Spoel altijd eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.
- Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 60 graden heeft. Koudwaterleidingen moeten onder de 20°C blijven.
- Airco's die werken met waterverneveling krijgen best een jaarlijkse onderhoudsbeurt.
- Legionella komt voor in water dat lang heeft stilgestaan. Ververs regelmatig de watertank in je camper of boot. Laat de tank en de leidingen leeglopen en spoel door met veel water.
- Whirlpools en bubbelbaden kunnen gevaarlijk zijn: de watertemperatuur ligt daar tussen de 25 en 45°C, wat een ideale voedingsbodem is voor de legionellabacterie. Alleen als het bad wordt gevuld uit leidingen waarin de temperatuur minstens 60°C bedraagt, is er geen besmettingsgevaar.
Bronnen die aerosolen verspreiden: douches, tuinslangen, fonteinen, hogedrukspuiten, bubbelbaden of luchtbevochtigers die water vernevelen.
In Vlaanderen, de meeste gevallen van Legionella worden verworven buiten de gezondheidszorg, terwijl 23% in verband wordt gebracht met reizen. 5% procent werd geassocieerd met zorginstellingen.
Er zijn weinig gegevens over arbeidsgerelateerde gevallen van legionellose bekend (Zorg en Gezondheid).
Bron: Techniek Nederland en Nieuwsblad