5 april - 9 april (wk 14)

 09/04/21

Nieuws

Tijdsregistratie telewerk? / Berekening quarantaine / Ergonomische tips beeldschermwerk / SERV-rapport over onze coronapreventie

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Wet van 28 MAART 2021 - Toekenning van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19 (B.S. 9-4-2021).

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Dwingt telewerk ons tot tijdsregistratie?

Het telewerk is nog steeds verplicht voor alle ondernemingen, tenzij omwille van de aard of continuïteit van de bedrijfsactiviteiten. Eén van de laatste beslissingen die het Overlegcomité nam, betreft de verplichte registratie van werknemers die niet kunnen thuiswerken.

Volgens een rondvraag van de hr-dienstenverlener Attentia presteerden bedienden meer dan 40 procent van hun werktijd in hun thuisbureau, voor kaderleden was dat 60 procent. Tijdens de eerste lockdown bleef 85 procent van de 21 miljoen vierkante meter kantoorruimte in ons land ongebruikt.

Eind februari deed Protime rondvraag bij duizend Vlaamse werknemers. 76,7 procent van de ondervraagden had het gevoel dat hun werk en hun privétijd op een thuiswerkdag meer in elkaar overvloeien dan wanneer ze op kantoor werken.

Verscheidene ondernemingen grijpen terug naar een vorm van tijdregistratie bij hun werknemers. "Dit kan een oplossing bieden", zegt s'Jongers, ondernemer van Protime, marktleider in personeelsplanning en tijdregistratie in België en Nederland. "Teamleiders moeten waken over het mentale welzijn van hun werknemers."

Hij is er zich wel van bewust dat dit contradictie oproept. Tijdregistratie is een vorm van controle, maar niet alleen om de gepresteerde uren in het oog te houden. "Het is logisch dat werkgevers verwachten dat hun personeelsleden op elkaar zijn afgestemd en dat doelstellingen worden gehaald.", geeft Geert Vermeir van SD Worx aan.

Meer info: Knack (moneytalk)

B. Hoelang duurt de quarantaine als een huisgenoot positief test?

Een hoogrisicocontact van een positief getest persoon (“index”) dient 10 dagen in quarantaine te gaan. Indien een test op dag 7 negatief is, mag de quarantaine beëindigd worden. Dag 1 is daarbij de dag na het laatste hoogrisicocontact.

Maar hoe moet u nu tellen als u nauw samenwoont met de index? Wanneer is dan uw laatste risicocontact waarbij de 10-daagse quarantaine start?

Het laatste hoogrisicocontact is eigenlijk de dag voor dat je huisgenoot genezen is. Deze wordt verondersteld genezen te zijn na minimaal 10 dagen én 3 dagen koortsvrij én verbetering van de overige symptomen.

Indien de positief geteste huisgenoot niet langer symptomen vertoont, start de quarantaine dus na 10 dagen. Je vindt hier een schema terug om de quarantaine te bepalen.

Bron: Mediwet

C. Praktische tips: correct gebruik van toetsenbord en muis (thuiswerk)

Meer dan ooit tevoren doen we aan beeldschermwerk. Niet enkel de frequentie, maar ook de duur neemt toe. Een goede werkhouding is essentieel om problemen met nek, schouders, pols of elleboog te voorkomen. De muis en het toetsenbord hebben hierop een impact. Enkele tips:

Lichaamshouding
Zorg voor een ontspannen natuurlijke houding: laat je armen los langs je lichaam hangen en breng ze dan naar boven tot een hoek van 90 graden. Hou de rug recht en de blik naar voor of licht naar beneden gericht. Wissel houdingen zoveel mogelijk af door bewegingspauzes in te lassen.

Computermuis
Kies de juiste maat: small, medium en large. Dit hangt af van de afmeting van je hand gemeten van pols tot vingertip . De gewone 'medium' muis is compatibel met zo'n 17 à 19 cm. De keuze geldt ook voor langdurig gebruik met laptops, waarvoor meestal een te kleine muis (small) wordt verkocht. Zo voorkom je het vastgrijpen van de muis met je vingers.

De handpalm dient steeds op de muis te liggen, terwijl de zijkant van de hand op de tafel rust. Maak tevens gebruik van sneltoetsen als alternatief.

Realiseer je dat een draadloze muis iets zwaarder weegt en iets meer spanning geef in de pols. Als een gewone muis hinder veroorzaakt, dan biedt een verticaal model soelaas. Je hand blijft in een meer natuurlijke houding met de duim aan de bovenkant.

Muismatje?
Een muismat met een gelkussentje is ergonomisch niet zo'n goed idee, want je voorarm ligt dan minder horizontaal. Bovendien heb je meer de neiging om de muis te bewegen met alleen de pols in plaats van de hele voorarm.

Vertraag je cursor (beeldscherm)
Pas de snelheid van de muis aan
in het 'configuratiescherm' (Windows). Een verminderde gevoeligheid doet de muis iets trager werken, waardoor je wat grotere bewegingen dient te maken.

Toetsenbord
Klap de pootjes
steeds in om de hoek met het bureaublad klein te houden. Dit vermijdt het overtrekken van de polsen en behouden ze een meer neutrale positie.

Het klavier staat best 5 tot 15 centimeter van de rand van je bureau.

Laptopgebruik
Vermijd het langdurig werken met het klavier en beeldscherm van een laptop, omdat je dan in een verkrampte houding werkt. Gebruik beter een extern klavier en plaats de laptop op een verhoogje, zodat het scherm ongeveer op armlengte staat en de bovenrand op ooghoogte komt (ergonomisch alternatief: dockingstation of laptopstandaard). Gebruik zeker een externe muis in plaats van de touchpad van een laptop.

Om het visueel comfort van de werknemers te verbeteren, is de aanschaf van een extern beeldscherm zinvol. Hoewel een scherm van 19 inch vaak goed dienst deed, is een formaat van 22″ of 24″ de standaard.

Bron: David Verwimp - ergonoom Idewe

D. Coronapreventie in België: 'Zonder zicht vaar je blind'

De Sociaal-Economische raad van Vlaanderen (SERV) heeft een rapport gepubliceerd over de coronapreventie in België. Hieruit concludeert men dat:

  • de broncontrole nog steeds niet op punt staat (testing, contactopsporing en quarantaine). Dit is bepalend in het beperken van de sociaal-economische schade.
  • preventiemaatregelen pas vrij laat werden aanbevolen: luchtverversing en organisatie in openlucht. Daarin lijkt nog nauwelijks te zijn geïnvesteerd door overheden en ondernemingen.
  • de testcapaciteit vanuit diagnostisch oogpunt werd uitgebreid. Testing omwille van preventieve redenen, zoals screenings van scholen en andere plaatsen waar vele mensen samenkomen, gebeurt nog te weinig.

Annemie Bollen, co-auteur van het rapport en medewerkster van de SERV-studiedienst, vergelijkt preventiemaatregelen met kanaries in de koolmijn. "De kanaries waarschuwden al heel vroeg voor gevaar, zodat de mijnwerkers snel konden ingrijpen en zo veel schade konden voorkomen. Hoe beter de opsporing van besmette personen of de detectie van onvoldoende geventileerde binnenlucht, hoe sneller en preciezer de ingrepen.

Meer details: SERV-rapport 'Kanaries in de coronastrategie'

III. RECENT TOEGEVOEGD

Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise, o.a. update van het artikel over het vaccinatieverlof.

5 april - 9 april (wk 14)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.