OiRA, een online interactieve risicoanalyse

 25/03/25

Actueel

 Arbeidsplaatsen

Elke werkplek bevat potentieel allerhande gevaren en risico’s. De Welzijnswet prediekt dat elke werkgever verantwoordelijk is voor de gezondheid en veiligheid van zijn medewerkers. Die dien je uit te schakelen of te beperken door het nemen van adequate preventiemaatregelen. Daarvoor vormt de verplichte risicoanalyse het startpunt. Het is verplicht vanaf 1 werknemer.

OiRA als tool

‘OiRA’ is een gebruiksvriendelijke online tool die KMO’s bijstaat bij hun risicoanalyses, het formuleren van preventiemaatregelen en het maken van een actieplan en andere rapporten. OiRA staat voor Online interactive Risk Assessment. Het is een gedocumenteerd systeem.

Ook hoeft niet alles in één keer ingevuld te worden; alle vooruitgang wordt opgeslagen. De opgeslagen informatie blijft confidentieel onder het account van de gebruiker bewaard. Indien gewenst kan de risicoanalyse gedeeld worden.

Deze tool is gratis en richt zich vooral tot kleine en zeer kleine bedrijven. De OiRA-tool werd ontwikkeld door onze OiRA-partners, EU-OSHA en de partners van het sectorale sociale overleg in de EU. De ontwikkeling van een OiRA-tool in België begint altijd met het engagement van de sociale partners. De uitwerking wordt begeleid door een werkgroep, waarin naast experts uit de sector ook vertegenwoordigers van het Toezicht Welzijn op het Werk actief aan deelnemen. De voorbereiding van de inhoud en bijsturingen op basis van de feedback van de werkgroep wordt doorgaans toevertrouwd aan een externe organisatie.

Sectorgebonden

De tool wordt toegepast voor risicobeoordeling in specifieke sectoren. Ze kunnen per land, taal en sector verschillen.

Een historiek voor België:

2013 kappers2017 schoonmaak en bakkers2021 kleuter- en lager onderwijs
2014 hout2018 podiumkunsten (locaties & productiegezelschappen)2022 sierteelt
2015 bouw2019 autocar & autobus2023 dienstboden en bureau
2016 horeca2020 vastgoed en Covid-192024 landbouw & psychosociale risico’s & hoger onderwijs

De individuele online risicoanalyses vind je hier. OiRA richt zich ook tot subsectoren, zoals bij ‘hout’: bosontginning, zagerijen, houthandel, meubelindustrie, verpakking-paletten en bouwelementen.

De webapplicatie is zo ontworpen dat de verschillende risico's in thematische modules zijn gestructureerd.

Sector OiRAModules
OiRA Houtmachines (machineveiligheid)
elektriciteit, brand en explosie
houtstof
gevaarlijke producten
fysieke belasting
infrastructuur
organisatie van preventie
psychosociale risico's
OiRA Landbouwarbeidsongevallen
gebouwen en erven
landbouwvoertuigen
blootstelling aan gevaarlijke chemische producten
buitenwerk
werkzaamheden op akkers
werken met dieren
OiRA Psychosociale risico’sarbeidsorganisatie
arbeidsinhoud
arbeidsvoorwaarden
arbeidsomstandigheden
arbeidsverhoudingen


Stapsgewijze aanpak

OiRA voorziet in een stapsgewijze aanpak van de risicobeoordeling: eerst worden de risico’s op de werkplek vastgesteld. Elke module bevat een lijst van risicozinnen die de gebruiker moet doorlopen om eventuele kritische punten te identificeren waarvoor preventiemaatregelen nodig zijn. Wanneer er een risico wordt geïdentificeerd, geeft de tool een indicatie van de graad van prioriteit.

Daarna doorloopt de gebruiker het proces voor de uitvoering van preventieve maatregelen. In deze fase kan de gebruiker ook andere informatie opnemen, zoals de namen van de personen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering en de termijnen die voorzien zijn voor het bereiken van de geplande acties. Tot slot volgt het monitoren en rapporteren van risico’s. Elke module omvat een lijst met uitgesproken risico’s die de gebruiker moet doorlopen om eventuele kritische punten vast te stellen die preventiemaatregelen zullen vereisen. Aan het einde van het proces genereert het systeem automatisch een actieplan.

Deel OiRA met je externe dienst voor preventie en bescherming op het werk en laat de analyse valideren.

Methodiek risicoanalyse

Hoewel het met de webapplicatie mogelijk is om voor de beoordeling van de geïdentificeerde risico’s de methode van Kinney te gebruiken, kozen de sociale partners van de sector voor een eenvoudigere methode. Een risico-inschatting van OiRA op drie niveaus (hoog, gemiddeld, laag) is vooraf ingesteld voor elk van de risicozinnen.

Ontdek alle nieuws en ontwikkelingen op de OiRA-website van OSHA Europa.

OiRA, een online interactieve risicoanalyse

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.