Sociale verkiezingen afgerond, en nu?

 12/06/24

Nieuws

 Organisatorische structuren en sociaal overleg

Inmiddels werden in alle bedrijven de sociale verkiezingen gehouden en kunnen we een eerste blik op de (voorlopige) resultaten werpen.

Er zijn enkele kleine verschillen waargenomen, maar de grootste vakbond blijft het ACV, opgevolgd door het ABVV. Deze laatste, alsook het ACLVB kennen een lichte stijging in hun cijfers.

Nu volgt het opnieuw samenstellen van de ondernemingsraden en de Comités voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW’s).

Een CPBW wordt ingericht op het niveau van de technische bedrijfseenheid (welke niet per se samenvalt met de juridische bedrijfseenheid) in ondernemingen die ten minste 50 werknemers tewerkstellen.

De comités worden samengesteld uit werkgeversafgevaardigden en personeelsafgevaardigden. De eerste categorie wordt aangeduid door het ondernemingshoofd. Voor de tweede categorie zijn dit jaar dus verkiezingen ingesteld.

Het CPBW komt minstens één keer per maand samen op de zetel van de technische bedrijfseenheid. Het secretariaat wordt verzekerd door de Interne Dienst. (Voor meer hierover kan je op onze website terecht.) Er moet discreet met de info omgegaan worden en tevens dient een huishoudelijk reglement overeenkomstig hoofdstuk V, boek II, titel 7 van de Codex te worden voorzien. (Een model hiervoor vind je op onze website.)

Het is, in toepassing van artikel 65 van de wet van 4 augustus 1996, de taak van het CPBW om alle middelen op te sporen en voor te stellen alsook actief bij te dragen aan alles wat binnen de onderneming wordt gedaan om het welzijn van de werknemers te bevorderen. Het gaat dan om voorafgaand adviseren, informeren, …

Voor wetgeving omtrent het CPBW verwijzen we naar Boek II, titel 7 van de Codex en hoofdstuk VIII van de Welzijnswet.

Bronnen:

  • VRT NWS
  • FOD WASO
Sociale verkiezingen afgerond, en nu?

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.