Toxisch en passief leiderschap hand in hand met grensoverschrijdend gedrag
Uit cijfers van Securex en KU Leuven blijkt dat 1 op 10 werknemers te maken krijgt met een toxische leider. Dit zorgt sneller voor een burn-out. Slachtoffers van toxisch en passief leiderschap ervaren vaker grensoverschrijdend gedrag op het werk.
Bedrijven die getroffen zijn door de inflatie en hierdoor kampen met financiële problemen creëren vaak een hogere druk bij de werknemer. Om niet kopje onder te gaan focussen ze op resultaten en niet op het welbevinden van hun werknemers. De bevraagden geven aan dat ze hun baas als micromanager aanvoelen, waarbij er een te controlerende houding optreedt. Het gaat hier dan niet over het gevoel te hebben je best te moeten doen voor je werkgever, maar wel de ervaring van ‘gestraft’ te worden wanneer het niet loopt zoals je baas het verwacht.
Opvallend hierbij is dat dit vaker voorkomt bij arbeiders dan bij bedienden. Personeel dat thuis werkt, geeft minder snel aan dat er toxisch leiderschap is in een bedrijf.
Passief leiderschap is ook een probleem voor de bevraagden. Meer dan de helft geeft aan dat ze zich slachtoffer voelen van grensoverschrijdend gedrag. De passieve leiders stellen weinig of geen gedragsregels op waardoor er meer ruimte vrijkomt voor grensoverschrijdend gedrag.
Mensen zijn gemotiveerder en productiever als ze voldoende ondersteund worden in hun autonomie. Ook structuur aanbieden is belangrijk voor sommige werknemers. Dan is er minder kans dat grensoverschrijdend gedrag gesteld wordt, waardoor men zich psychologisch veilig kan voelen.
Meer over ongewenst gedrag op het werk vind je op onze website.
Bron: VRT NWS