Week tegen pesten

 03/09/24

Nieuws

 Psychosociale risico's

Pesten veroorzaakt vaak blijvende schade. Het gebeurt meestal in een groep en kan dus best daar opgelost worden. Met een goed beleid kan pesten voorkomen worden en als er zich toch een situatie voordoet, kan de schade beperkt blijven.

Binnen het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten kwam ‘Wij Pestvrij’ tot stand. Het Netwerk zet zich in voor sensibilisering over het voorkomen en reageren op pesten. Er wordt een jaar lang ingezet tegen pestgedrag, ook online.

In september 2024 start de nieuwe campagne van Kies Kleur tegen Pesten. Bij deze nieuwe campagne wordt er gefocust op tien bouwstenen. De gratis toolkit van Kies Kleur tegen Pesten is gebaseerd op tien bouwstenen. Het is de bedoeling dat scholen, jeugdverenigingen en sportclubs de toolkit erbij nemen als ze een sterk antipestbeleid willen opstellen opdat het haalbaar en doeltreffend werkt. Dergelijk beleid zorgt voor een veilige omgeving die zowel voorkomt als reageert.

Het antipestbeleid moet niet onnodig lang of ingewikkeld zijn, maar eerder kant en klaar. Door het beleid stap per stap op te bouwen, kan het verder groeien, samen met de organisatie. Door simpelweg elke maand met een bouwsteen aan de slag te gaan kan je eenvoudig beginnen.

Door hiermee te werken kan er meer verbinding ontwikkeld worden, wat zorgt voor een positieve groepssfeer, waar pesten minder kans krijgt of sneller halt wordt toegeroepen door de groep zelf.

Tien bouwstenen van Kies Kleur tegen Pesten:

  1. Goede groepssfeer ;
  2. Duidelijk over pesten ;
  3. Jongeren en kinderen vertellen waar ze terecht kunnen ;
  4. Informeel ontmoetingsmoment voor ouders voorzien ;
  5. Praten over gevoelens en grenzen leren kennen ;
  6. Positieve sfeer online ;
  7. Variatie in spel en les brengen ;
  8. Een kader creëren waar jongeren en kinderen elkaar kunnen helpen en met ondersteuning ;
  9. Luisteren naar elkaars mening ;
  10. Elkaar complimenten geven.

Meer informatie over ongewenst gedrag op het werk vind je op onze website.

Waarom is de week tegen pesten zo belangrijk?

Enkele recente feiten en cijfers volgens een onderzoek in opdracht van Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid op een rijtje:

  • 27 % van de werknemers wordt gepest op het werk, wat ongeveer neerkomt op 2,6 miljoen werknemers.
  • Er wordt in meer dan de helft van de gevallen niet effectief opgetreden tegen pesten. Hierdoor kan ¼ hun pestgedrag ongestraft verderzetten.
  • 25 % van de werknemers werd ooit gepest door een leidinggevende.
  • Er is geen vertrouwenspersoon aanwezig bij 16% van de werkplekken.
  • Er is bij 33 % van de organisaties geen pestprotocol voor handen.
  • Slechts 16 % van de collega’s neemt het op voor het slachtoffer, terwijl omstaanders er wel last van hebben als iemand gepest wordt.

Vaak verliezen slachtoffers door pesten op de werkvloer het plezier in hun werk, raken ze gedemotiveerd, functioneren ze slechter en kunnen ze te maken krijgen met psychische problemen. Dit kan leiden tot een langdurige uitval, zo’n vier miljoen extra verzuimdagen per jaar.

Pesten op de werkvloer is weinig bespreekbaar. Werknemers zoeken voornamelijk de schuld bij zichzelf. Ze schamen zich en daardoor wordt er sneller gezwegen dan dat slachtoffers aan de alarmbel trekken bij hun leidinggevende. Het kan ook dat slachtoffers niet terecht kunnen bij hun leidinggevende omdat dit juist de persoon is die pest.

Als pesten op de werkvloer voorkomt, dan is iedereen in de organisatie slechter af. Het is dus belangrijk om hiermee aan de slag te gaan zodat dit taboe kan doorbroken worden.

Bronnen:

  • Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten
  • Wij Pestvrij
  • Alles over pesten
  • Stop pesten nu
  • Pesten op de werkvloer
Week tegen pesten

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.