WERKGELUK draait niet rond fancy pingpongtafels of dure yoga-lessen.
De doorsnee directiekamer overschat vaak hun ambities op vlak van veiligheidscultuur. Griet Deca, Chief Happiness praat ons bij.
Griet Deca geeft als zaakvoerder bij Tryangle met veel passie welzijnstrainingen in bedrijven. In 2019 werd ze uitgeroepen tot Gelukspersoonlijkheid van het Jaar. Griet is ook de bezielster achter de Week van het Werkgeluk in België, een initiatief dat van harte ondersteund wordt door INNIwise. Maar wat draagt nu concreet bij tot ons werkgeluk? En wat kunnen we zelf doen?
Je omschrijft jezelf als welzijnstrainer. Wat moeten we ons daar precies bij voorstellen?
“Toen ik net afgestudeerd was, ging ik aan de slag als sollicitatietrainer. Ik stelde echter vast dat men alle skills die ik werkzoekenden aanleerde op een of andere manier niet succesvol kon toepassen tijdens hun effectieve sollicitatie. Ik vond dat fascinerend en ben dat fenomeen verder beginnen onderzoeken. Zo ontdekte ik dat stress al mijn coaching als sollicitatietrainer eigenlijk teniet deed. Dat was voor mij dé trigger om me om te scholen tot stress- en burnoutcoach. Samen met mijn businesspartner Kim Hilgert zetten we ons sindsdien in op stresspreventie en welzijn op het werk. We stelden vast dat bedrijven ons meestal contacteerden wanneer medewerkers in het rood dreigden te gaan of reeds een burn-out hadden. Onze missie is steeds geweest om preventief te werken. Om dat te kunnen realiseren belandden we bij werkgeluk. We haalden onze inspiratie in Nederland en Denemarken, en staan nu mee aan het roer van Woohoo Unlimited, het wereldwijde netwerk rond werkgeluk.”
Hoe zou je werkgeluk definiëren?
“Werkgeluk is eigenlijk de overtreffende trap van individuele gezondheid. Welzijn op het werk gaat over zowel mentale als fysieke gezondheid: veerkracht, gezonde voeding, voldoende slaap, etc. Maar ook een sterk en hecht team is cruciaal voor werkgeluk.”
Vanwaar plots al die focus op ons werkgeluk?
“Werkgeluk is eigenlijk een relatief recent fenomeen. Ik beschrijf dit ook in mijn boek ‘Van welvaart naar werkgeluk’. De generatie van de millennials kijkt op een hele andere manier naar arbeid dan hun ouders. De welvaart waar hun ouders naar streefden is ondertussen verwezenlijkt en daarom focust de nieuwe generatie zich nu op welzijn en het zich goed voelen in hun job én daarbuiten. Zij plaatsen hun werk niet meer per sé op de eerste plaats en willen meer tijd besteden aan hun gezin. Het feit dat we steeds langer zullen moeten werken draagt hier uiteraard ook toe bij. Mijn vader is bijvoorbeeld nog op prepensioen gegaan op zijn 52ste, terwijl ikzelf minimaal tot mijn 67ste zal moeten werken. Het idee dat het genieten pas voor na je pensioen is, komt hiermee op de helling te staan, want hoe vitaal ben je nog op die leeftijd? Mensen willen nú genieten van hun leven.”
Wat zijn de grootste uitdagingen op vlak van werkgeluk?
“Het doel van mijn organisatie Tryangle is om ongezonde stress en burn-out te voorkomen door mensen gelukkig aan de slag te houden. Er is op dat vlak nog heel wat werk aan de winkel bij veel bedrijven. In België hebben we een welzijnswet die bepaalt dat bedrijven werk moeten maken van welzijn op het werk. Hier kunnen verschillende invullingen aan gegeven worden. Centraal staat de risicoanalyse van de mentale gezondheid. Als uit die analyse blijkt dat bepaalde medewerkers ondersteuning nodig hebben op vlak van fysiek en mentaal welzijn, dan moet dit aangeboden worden via training, workshops, e-learning, …. Organisaties worden hier ook op aangesproken, al zie je helaas dat zich dat bij veel bedrijven vertaalt in het afvinken van een checklist. Zo kunnen ze op papier aantonen dat ze mogelijkheden aangeboden hebben, maar of er al dan niet iets mee gebeurt is een andere kwestie. De wet gaat niet zo ver. Daar is er dus ruimte tot verbetering. Het is sowieso wel een redelijk unieke wetgeving als je naar de rest van de wereld kijkt. Wereldwijd bestaat er heel weinig wetgeving rond welzijn op het werk. In de Arabische wereld heb je wel ministers van welzijn en in Bhutan is er het bruto nationaal geluk in plaats van het bruto nationaal product.”
Wat was of is de impact van de lockdown op ons werkgeluk?
“Tijdens de lockdown werd duidelijk dat we onze collega’s echt wel begonnen te missen. Ik lanceerde onlangs een poll waarin ik vroeg wat mensen verkiezen: thuiswerken, op kantoor werken of een combinatie van beide. De overgrote meerderheid koos voor een combinatie van de twee. Aan het begin van de lockdown dachten velen dat iedereen altijd zou willen thuiswerken in de toekomst. Maar dat blijkt niet zo te zijn, dat babbeltje aan het koffieapparaat begonnen we wel degelijk te missen. Gewoon eens aan je collega kunnen vragen hoe het weekend was, is belangrijk. Werkgeluk blijkt momenteel relevanter dan ooit.”
Hoe kan je nu concreet het werkgeluk verbeteren in je organisatie?
“Los van je positie binnen een organisatie, kan je een wereld van verschil maken. Zelfs als je geen managementpositie hebt. Denk dus zeker niet dat je als medewerker geen impact kan maken. Inspanningen voor meer werkgeluk hoeven ook absoluut niet veel geld te kosten. We zien heel vaak erg dure initiatieven bij bedrijven: yoga tijdens de middag, een fitnesszaal of pingpongtafel. Als dan blijkt dat hier niet voldoende gebruik van wordt gemaakt, is het management soms teleurgesteld. ‘Die weten zeker niet hoeveel dat allemaal gekost heeft?’ is dan een vaak gehoorde reactie. Maar werkgeluk gaat niet om geld, maar net om heel laagdrempelige initiatieven die absoluut niet veel hoeven te kosten en die bijdragen tot de versterking van de relaties op de werkvloer.”
Heb je een aantal voorbeelden van zo’n laagdrempelige initiatieven?
“Een mooi voorbeeld zijn de zogenaamde ‘random acts of kindness’. Als je een onverwacht attentiemomentje creëert voor je collega, maak je zijn of haar dag sowieso goed. Dat kan een chocolaatje zijn, maar ook eens gewoon ‘merci’ zeggen of benadrukken dat hij of zij iets goed gedaan heeft. Als je daarmee aan de slag durft te gaan, ben je al fantastisch goed bezig. Werkgeluk begint eigenlijk bij je eigen mindset. We kijken nogal vaak door een negatieve bril naar de wereld. Door op een positieve manier naar de zaken te kijken, zeker op moeilijke momenten, draag je bij tot meer werkgeluk voor jezelf én je collega’s. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat als jij je bewust wordt van de positieve kanten van het leven, je na verloop van tijd ook effectief positiever in het leven staat.”
Klinkt eenvoudig, maar toch is het voor velen niet zo simpel om plots positief te gaan denken. Hoe doe je dat?
“Je kan positief denken heel gemakkelijk trainen door ’s avonds in bed bijvoorbeeld 3 dingen op te sommen waar je die dag dankbaar voor bent of die goed gegaan zijn. Door die zaken bewust te benoemen en jezelf deze nieuwe gewoonte aan te meten, sta je de volgende dag op als een ander mens. Zo simpel kan het zijn.”
Tijdens de Week van het Werkgeluk krijgt u via INNIwise elke dag hands-on tools om meer werkgeluk te creëren: van een webinar en podcast tot een motivatiekit en online inspiration event. Bekijk hier
het volledige programma van de Week van het Werkgeluk. |