Wereld EHBO-dag

 09/09/24

Nieuws

 Eerste hulp

Ieder jaar wordt de tweede zaterdag van september gevierd om de eerste hulp te benadrukken. Dus werd de EHBO-dag opgericht. Kennis wordt hier opgedaan en het gebied van eerste hulp wordt gepromoot. EHBO is een daad van humanitaire empowerment en weerbaarheid wordt breder aangepakt. De gelegenheid bestaat er in om een breder publiek te bereiken en de manier waarop de wereld over eerste hulp denkt te veranderen.

De EHBO-dag is opgericht omdat eerste hulp een noodzaak is waarbij effectieve en snelle interventies kunnen geboden worden zodat letsels en lijden worden verminderd en de overlevingskansen van iemand in nood zouden kunnen worden vergroot. De acties worden begeleid met een eenvoudig principe: ‘Iedereen heeft de capaciteit om levens te redden’.

De uiteindelijke doelstellingen die behaald willen worden, zijn ten eerste het aantal doden en de ernst van de verwondingen verminderen. En ten tweede moeten mensen en gemeenschappen weerbaarder gemaakt worden aan de hand van eerste hulp.

Nationale verenigingen, zoals het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, over de hele wereld maken gebruik van deze gelegenheid om hun gemeenschappen bewust te maken van het belang van EHBO. Dit gebeurt in lijn met Strategie 2030.

Strategie 2030 werd in juni 2022 aangenomen. Het IFRC bevestigt in dit document zijn inzet voor eerste hulp binnen de veranderende situaties, de context van de mondiale gezondheidszorg. Nationale verenigingen moeten worden ondersteund bij het aanbieden van kwalitatief hoogstaand eerste hulp onderwijs, het harmoniseren van het aanbod van trainingen en het zelfvertrouwen van vrijwilligers en gemeenschappen.

Veerkracht is mogelijk in gemeenschappen doordat:

  • De paraatheid van gemeenschappen is verbeterd tijdens dagelijkse crisissen en grootschalige rampen ;
  • Het gezond gedrag wordt bevorderd en veel verschillende doelgroepen en belanghebbenden, die een actor zouden kunnen zijn in hun gemeenschap, worden betrokken ;
  • De lokale uitdagingen en cultuur worden gerespecteerd door contextgebaseerd te zijn.

Het volledige beleid is hier terug te vinden, in het Engels, Spaans, Frans en Arabisch.

In het jaar 2024 staat de Wereld EHBO Dag in het teken van het thema ‘Eerste Hulp en sport’. De coördinatie van dit evenement en het verstrekken van middelen aan nationale verenigingen is de verantwoordelijkheid van het Global First Aid Reference Centre.

Meer dan 20 miljoen mensen werden in 2017 opgeleid door nationale verenigingen. Dit wordt georganiseerd door IFRC, die al meer dan honderd jaar ’s werelds beste trainers en aanbieders aanbiedt.

Het verlenen van hulp behoort tot menselijkheid. Intussen zijn er meerdere instellingen, organisaties en niet-gouvernementele organisaties die naast het IFRC bestaan en mee pleiten voor eerste hulp.

Ook in bedrijven is EHBO van cruciaal belang. Meer hierover vind je op onze website.

Bron: Global First Aid Centre

Wereld EHBO-dag

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.