Wereld Zelfmoordpreventie Dag

 05/09/24

Nieuws

 Psychosociale risico's

De International Association for Suicide Prevention (IASP) organiseert de Wereld Suïcidepreventiedag. WHO is medesponsor van deze dag. Sinds 2003 wil men elk jaar op 10 september dit onderwerp in de kijker plaatsen. De bedoeling van deze dag is om het stigma te verminderen en aan te tonen dat zelfmoorden te voorkomen zijn.

Voor de volksgezondheid is zelfmoord een groot probleem. Wereldwijd zijn er meer dan 700 000 sterfgevallen per jaar. Elke dood, ten gevolge van zelfdoding, heeft verstrekkende sociale, emotionele en economische gevolgen. Individuen en gemeenschappen wereldwijd worden hier sterk door beïnvloed.

Het driejaarlijkse thema van 2024-2026 is ‘Changing the Narrative on Suicide’ met als oproep ‘Start the conversation’. Het thema draait om de bewustmaking van mensen dat het belangrijk is om de stigma’s rond zelfdoding te verminderen en de aanmoediging voor open gesprekken zodat zelfdoding zou kunnen voorkomen worden. De cultuur zou moeten verschuiven waarbij stilte en stigmatisering plaatsmaken voor een cultuur van openheid, begrip en steun.

Het moet worden aangemoedigd om het gesprek over zelfmoord en de preventie ervan aan te gaan. Voor een ondersteunende en begripvolle samenleving is elk gesprek, hoe klein ook, belangrijk. Ze kunnen ervoor zorgen dat het bewustzijn wordt vergroot, barrières worden beslecht en er wordt een betere ondersteuningscultuur gecreëerd.

In dit kader wordt tevens gepleit voor een beleid dat prioriteit geeft aan geestelijke gezondheid. Ook de toegang tot de zorg moet worden verbeterd zodat het ondersteuning kan bieden aan mensen die hier nood aan hebben.

In de strategie voor 2024-2028 legt IASP de focus op zes kernwaarden:

  • Mededogen ;
  • Diversiteit en inclusiviteit ;
  • Erkenning ;
  • Samenwerking ;
  • Preventie en ondersteuning ;
  • Transparantie ;
  • Principes en mensenrechten.

Hieronder kan je enkele voorbeelden terugvinden hoe jouw organisatie hierop kan inzetten:

  • De toegang tot workshops of trainingen voor werknemers zou vergemakkelijkt moeten worden zodat mensen suïcidale gedachten en gezondheidsproblemen sneller herkennen waardoor er de juiste hulp kan gezocht worden.
  • Zorg voor een organisatiecultuur waar werknemers zich veilig voelen zodat ze hun geestelijke gezondheid durven bespreken zonder de angst voor stigmatisering of vergelding.
  • Op het gebied van geestelijke gezondheid en hun initiatieven kunnen organisaties en liefdadigheidsinstellingen gesteund worden. Werknemers kunnen aangemoedigd worden om hun tijd in te zetten voor bewustwordingscampagnes, zoals bv. Cycle around the Globe.

De doelen van deze campagne zijn ten eerste dat de expertise en de kennis wordt ingezet om een collectieve en effectieve suïcidepreventie over de wereld mogelijk te maken. Daarnaast moeten de belangenbehartiging en de kennisuitwisseling versterkt worden. Ten derde moet het bereik en de diversiteit vergroot worden. Als laatste probeert men de innovatie en impact te stimuleren.

Indien er meer wordt ingezet op deze doelstellingen, kan er een meer ondersteunende en meelevende samenleving gecreëerd worden waarin zelfdoding voorkomen kan worden en waar iedereen zich gewaardeerd en begrepen voelt. Samen kan er gewerkt worden aan een toekomst waarin een verschil kan gemaakt worden, zoals bv. zelfmoordpreventie die prioriteit krijgt en iedereen die zich gesteund voelt om hulp te krijgen.

Bij vragen of problemen, contacteer dan de zelfmoordlijn via de nummer 1813, via een chat (17u-00u) of via de mail mail@zelfmoordlijn.be.

Bronnen:

  • WHO
  • International Association for Suicide Prevention
Wereld Zelfmoordpreventie Dag

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.